ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Πάνω από 8.000 αγρότες βρίσκονται ήδη στην πλατεία Συντάγματος, ενώ αναμένονται ακόμα λεωφορεία από την Πελοπόννησο, σε μια από τις μαζικότερες αγροτικές διαμαρτυρίες που έχει πραγματοποιηθεί σε Αττικό έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες, όπως προοιωνίζει η μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 10.000 άτομα.

Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, ΄Ήπειρος, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος και νησιώτες πρόκειται την Τετάρτη στο Σύνταγμα να ενώσουν τις φωνές τους, εναντίον των μέτρων που τους εξαντλούν ως οικογενειάρχες και εκμεταλλεύσεις. Οι αγρότες προσπαθούν να προσεγγίσουν την πλατεία Συντάγματος με τα λεωφορεία τους, ωστόσο με τις εντολές της Αστυνομίας. Μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία τους, θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών (στην οδό Νίκης), αλλά και στη Βουλή, για να παραδοθεί σε πολιτική ηγεσία και βουλευτές, το πλαίσιο των αιτημάτων με αιχμές τη φορολογία και το ασφαλιστικό.

«Ήδη στο Σύνταγμα έχουν φτάσει μόνο από την κεντρική και δυτική Μακεδονία περισσότερα από 40 λεωφορεία» δήλωσε ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι στη διαμαρτυρία συμμετέχουν η επιτροπή αγώνα Κρήτης, το πανελλήνιο συντονιστικό αγροτών, η επιτροπή των συνεταιριστών, η Πρωτοβουλία Αγροτών, οι πτηνοτρόφοι (ΠΕΟΠΠ), δασικοί συνεταιρισμοί, το συντονιστικό Ηπείρου, αγρότες Αν. Μακεδονίας - Θράκης, οι αγροτικοί σύλλογοι της Πέλλας, ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών και πολλοί άλλοι φορείς των αγροτών, με εξαίρεση την ΠΑΣΥ, που με τους συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το συλλαλητήριο της Αγιάς στις 19 Νοεμβρίου.

Γέμισε Κρητικούς αγρότες ο Πειραιάς

Πάνω από 3.500 υπολογίζονται οι Κρητικοί αγρότες που έφθασαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στο λιμάνι του Πειραιά για να πάρουν μέρος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, έφθασαν στην Αθήνα για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους. Κι αν δεν πάρουν "αυτό το συλλαλητήριο θα είναι μόνο η αρχή. Θα προχωρήσουμε σε νέες, δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν πρόκειται να γίνουμε επαίτες, θα συνεχίσουμε να είμαστε στη γη μας και να παράγουμε τα προϊόντα μας" όπως χαρακτηριστικά λέει ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα των Κρητικών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Οι Κρητικοί ταξίδεψαν με τρία πλοία που αναχώρησαν από τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων. Ο χρόνος παραμονής τους στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου συλλαλητηρίου. Μέσα στις προθέσεις των αγροτών είναι να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο και να επισκεφθούν τη γαλλική πρεσβεία για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Γαλλίας. Ωστόσο, ως προς το κύριο μέρος της κινητοποίησης ακούγονται προτάσεις για συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών. Οι τελικές αποφάσεις για την εξέλιξη του συλλαλητηρίου προγραμματίζεται να ληφθούν στην πλατεία Συντάγματος σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις της υπόλοιπης Ελλάδος. 

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που θα καταθέσουν οι αγρότες στη Βουλή έχει ως εξής: Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι- αλιείς συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην Αθήνα ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό αγώνα για να μην μας υποχρεώσουν να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλουν τα κέντρα εξουσίας των πολυεθνικών, των δανειστών αλλά και των ντόπιων αντιπροσώπων τους.

Δίνουμε μάχη

-Για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις μας και οι οικογένειές μας.

- Για να υπάρχει αύριο πρωτογενής παραγωγή στη χώρα μας.

- Για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια.

Αρνούμαστε να γίνουμε καταναλωτές των εισαγόμενων υπολειμμάτων των πλούσιων χωρών της Ευρώπης και τρίτων χωρών.

Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Φορολογικό

-Χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

-Για τα κτηνοτροφικά προϊόντα ο συντελεστής φορολογίας να ξεκινάει από το 8%

-Καμία προκαταβολή φόρου

- Η ιδιοεργασία και η εργασία των μελών της οικογένειας (με βάση τις ΜΑΕ) να λογίζονται στα έξοδα της εκμετάλλευσης.

-Μεταφορά παθητικού από το ένα έτος στο άλλο

-Αφορολόγητο όριο για επιδοτήσεις 12.000 €, όπως ισχύει σήμερα

- Να μεταφέρεται η απόσβεση παγίων στις επόμενες χρήσεις και να έχει τη δυνατότητα ο παραγωγός να επιλέγει το συντελεστή απόσβεσης από 15 έως 20%.

-Απαλλαγή των αγροτών- κτηνοτρόφων – αλιέων από διάφορα επιβαλλόμενα τέλη (π.χ. τέλος επιτηδεύματος κ.α.).

-Απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (σταβλικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμη γη και ακίνητα που αφορούν τη συγκέντρωση, τη συσκευασία, την πρωτογενή μεταποίηση, την αποθήκευση και τη διάθεση των προϊόντων) από κάθε φόρο προς το Δημόσιο, περιλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ κύριου και συμπληρωματικού.

Ασφάλιση αγροτών -κτηνοτρόφων – αλιέων (ΟΓΑ)

-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

-Η Επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας από την 1η έως την 7η και κατά συνέπεια και το ποσό των εισφορών που θα καταβληθούν πρέπει να αποτελεί επιλογή του ασφαλισμένου, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

-Να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία, πέραν των επτά που υπάρχουν σήμερα, η οποία να καλύπτει τους φτωχούς αγρότες -κτηνοτρόφους που μπορούν να καταβάλουν χαμηλές εισφορές. Έτσι όλοι θα είναι ασφαλισμένοι και το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει έσοδα.

-Να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, στην οποία εργάζονται όλο το χρόνο και να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται και υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ, στην κατώτερη τουλάχιστον ασφαλιστική κατηγορία ή ασφάλιση με εργόσημο ΟΓΑ – Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε αφενός να είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ και να απαλλάσσονται φόρων οι αγρότες- κτηνοτρόφοι, αφού θα αποδεικνύουν την καταβολή της αμοιβής τους προς αυτούς.

- Άμεση απόδοση των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγροκτηνοτρόφοι και αλιείς. ( Άμεσες ενισχύσεις, Πρόγραμμα νέων αγροτών, εξισωτική αποζημίωση, βιολογικά προγράμματα, επιστροφή φόρου καυσίμων κ.ά.)

Ενέργεια – ΦΠΑ

-να επανέλθουν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%, τα ζώντα ζώα όλων των κατηγοριών.

-να υπάρξει ειδικός φορολογικός συντελεστής κάτω από το 10% για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέατα, γάλα κ.τ.λ).

-να μειωθεί ο ΦΠΑ στις χονδροειδείς ζωοτροφές στο 8%.

-Επαναφορά του ΦΠΑ στο κόστος εισροών στο προηγούμενο καθεστώς.

-Κάρτα για μειωμένη τιμή πετρελαίου στους αγρότες και μείωση της τιμής κιλοβατώρας (0,04 Ευρώ/κιλοβατώρα).

Χρέη Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων - Δάνεια

Γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και άμεση χρηματοδότησή τους με χαμηλότοκα δάνεια για συνέχιση της παραγωγής.

-Να σταματήσει η δίωξη αγροτών – κτηνοτρόφων λόγω των ήδη βεβαιωμένων δανείων στη ΔΟΥ, να ανακληθούν τα χρέη από το Δημόσιο Ταμείο, αφού δεν έχουν να πληρώσουν.

-Κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και ρύθμιση των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο -    - Για τα υπόλοιπα δάνεια ζητάμε κούρεμα του 50% του κεφαλαίου και διαγραφή του συνόλου των τόκων (υπερημερίας και συμβατικών). Αποπληρωμή του υπολοίπου 50% σε τουλάχιστον 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τα 3 πρώτα χρόνια πληρωμή μόνο των τόκων.

Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών άδειων λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.

Να δώσει το Υπουργείο μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Κατάρτιση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης των βοσκοτόπων.

Άμεση απόδοση των αποζημιώσεων των ζημιών από ασθένειες και φυσικές καταστροφές.

Όχι στην επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος πέρα των επτά ημερών. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

Επικοινωνία