ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το προτεινόμενο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εμπεριέχει προαπαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια της εφαρμογής της ψηφισθείσης από την Βουλή συμφωνίας στις 14 Αυγούστου. Μια συμφωνία για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, αποτέλεσε δε και βασικό αντικείμενο συζήτησης στην προεκλογική περίοδο πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του έδωσε μια μεγάλη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την έγκριση του και την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πολύ δύσκολης κατάστασης.

Η Ελληνική οικονομία, βλέποντας της βραχυπρόθεσμα και με μια αφαιρετική λογική, συνθλίβεται ανάμεσα στο μικρό της μέγεθος από την μια και τις δυσανάλογες εξωτερικές της υποχρεώσεις από την άλλη. Στην  κατάσταση αυτή μας οδήγησαν οι πολιτικές και οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων δεκαετιών με αποκορύφωμα τις πολιτικές της τελευταίας 5ετίας.

Πολιτικές που εφάρμοσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την πλήρη υποταγή τους στους δανειστές και τα ντόπια συμφέροντα, οδηγώντας σε εγκληματικές πολιτικές με κυρίαρχες την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας ( χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε 17 χρόνια με μέσο ρυθμό ανάπτυξης περί το 4% τον χρόνο) , την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων ( με αποκορύφωμα το καταστροφικό για τα ταμεία PSI που αναγκάζει σήμερα σε δύσκολα μέτρα) και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές με το τίμημα να οδηγείται απευθείας στην μαύρη τρύπα του χρέους. Και με την απόλυτη κυριαρχία των Τραπεζών που οδήγησε σε τεράστια διόγκωση και του ιδιωτικού χρέους.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να λύσουν το σημαντικό αυτό πρόβλημα της χώρας με την τεράστια και οριζόντια μείωση των δαπανών του κράτους οδηγώντας την κοινωνία ( ιδιαίτερα τα πιο φτωχά στρώματα της ) στο καναβάτσο, την υγεία, την παιδεία, την τοπική αυτοδιοίκηση , την κοινωνική πρόνοια, όλο το κοινωνικό κράτος στον Καιάδα. Και αυτό γιατί δεν είχατε κύριοι καμιά λογική αύξησης των εσόδων του κράτους με πάταξη της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της κλεπτοκρατίας, της αρπαχτής, των κρατικοδίαιτων συμφερόντων που καταδίκασαν τον λαό σε υπερφορολόγηση, σε επιπλέον δανεισμό και σε συνεχή αύξηση των ελλειμμάτων.

Και δεν είχατε καμιά τέτοια λογική, όχι επειδή δεν είστε τόσο έξυπνοι, αλλά γιατί ακριβώς εξυπηρετήσατε και εξυπηρετείτε όλα αυτά τα συμφέροντα, γιατί ταυτιστήκατε, γίνατε ένα με όλες αυτές τις παθογένειες. Γεννήσατε, συντηρήσατε και θεριέψατε την διαφθορά και την διαπλοκή, δημιουργήσατε ένα επιτηδευμένα γραφειοκρατικό κράτος σε όφελος αυτών των συμφερόντων.

Για να μπορέσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία ( που είναι το πραγματικό ζητούμενο από την κοινωνία που ασφυκτιά), για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, για να αναδιαρθωθεί το δημόσιο χρέος ( που είναι ο μόνος τρόπος για να φύγει η θηλειά από το λαιμό μας), για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τρόπο που μετά την δίκαιη ρύθμιση των κόκκινων δανείων να αρχίσουν να περνούν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία  πρέπει να φθάσουμε στην σταθερότητα που ταυτίζεται αυτή την στιγμή με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Κανείς δεν είναι ο ευτυχέστερος των ανθρώπων υπερασπιζόμενος πολλές από αυτές τις διατάξεις. Πολλές από αυτές είναι αντίθετες με το ιδεολογικό μας πεδίο, με τις βασικές αρχές που πιστεύουμε ότι πρέπει να κινείται η κοινωνία και η οικονομία. Όμως σε αυτή την φάση προέχει το μείζον, η σταθεροποίηση για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατρακύλα, να πάρουμε φόρα για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε, να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και το παράλληλο πρόγραμμα που ψήφισε ο Ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε σε αυτή την φάση, οι Υπουργοί προσπάθησαν γραμμή την γραμμή να βελτιώσουν την πολύ δύσκολη κατάσταση προς όφελος της κοινωνίας.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής έχει ξεκινήσει. Και δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί κανένας δεν μας ελέγχει, κανένας δεν μας έχει στο τσεπάκι. Περιμένουμε τα αποτελέσματα που βάσιμα αναμένεται να είναι θεαματικά. Και έτσι θα δημιουργηθούν και τα ισοδύναμα για την άρση των αδικιών και την φοροελάφρυνση των μικρών και μεσαίων.

Και αλήθεια, ποιόν νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν αυτοί που σχεδόν «κλαυθήρεις» εμφανίζονται σήμερα ως δήθεν κοινωνικά ευαίσθητοι, ως προστάτες του φτωχού λαού ενάντια στην άδικη φορολογία, ως υπερασπιστές της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και της εγχώριας βιομηχανίας όταν οι ίδιοι οδήγησαν σε απόλυτη αποβιομηχάνιση και μείωση των επενδύσεων από το 17% στο 11% του ΑΕΠ μέσα σε 5 χρόνια, όταν ήταν οι ίδιοι που φώναζαν στον Τσίπρα φέρε ότι συμφωνία και νάναι, όταν ακόμη είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τη συμφωνία και τώρα δεν ψηφίζουν τα μέτρα που προέβλεπε και που σήμερα ανεβαίνουν δήθεν ακόμη και στα κάγκελα;

Είναι σαφέστατο ότι δεν έβγαλαν ούτε τα στοιχειώδη συμπεράσματα από τις επαναλαμβανόμενες συντριβές τους σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και στην τελευταία μόλις πριν λίγες μέρες. Συνεχίστε κύριοι έτσι, είναι ο μαθηματικός τρόπος για να συνεχίσετε την κατιούσα. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες και ξέρει ακόμη ποιος τις παλεύει και σε ποιόν ελπίζει.  Σας ευχαριστώ. Δείτε το βίντεο ΕΔΩ:

Αναρτήθηκε από By Sakis

Επικοινωνία