Μαρτυρίες των γυναικών ομήρων της Μπόκο Χαράμ

Μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν νεαρά αγόρια και άνδρες μπροστά στις οικογένειές τους, πριν πάρουν μαζί τους γυναίκες και παιδιά σε δασικές εκτάσεις. Πολλά από τα θύματά τους έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και από ασθένειες. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα γεγονότα που αφηγούνται οι όμηροι που απελευθερώθηκαν από από Νιγηριανούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν σε καταυλισμό προσφύγων. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας διέσωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά την περασμένη εβδομάδα από τα χέρια της ισλαμιστικής οργάνωσης, στο δάσος Σαμπίσα, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Η απελευθέρωσή τους έστρεψε ξανά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο δράμα των ομήρων. 

Έπειτα από πολλά 24ωρα καθ' οδόν, σε ανοικτά φορτηγάκια, εκατοντάδες έφθασαν την Κυριακή σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Γιόλα. Έπειτα από πολλά 24ωρα καθ' οδόν, σε ανοικτά φορτηγάκια, εκατοντάδες έφθασαν την Κυριακή σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Γιόλα, όπου τους προσφέρθηκε τροφή και τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια. Εκεί μίλησαν επίσης σε δημοσιογράφους για πρώτη φορά. «Δεν μας επέτρεπαν να κινηθούμε ούτε εκατοστό. Αν χρειαζόταν να πας τουαλέτα, σε ακολουθούσαν. Μας κρατούσαν σε ένα μέρος. Ήμασταν δεμένες. Ευχαριστούμε τον θεό που είμαστε ακόμη ζωντανές. Ευχαριστούμε τον νιγηριανό στρατό που έσωσε τις ζωές μας», ανέφερε μία από τις γυναίκες που σώθηκαν. 

«Όταν είδαμε τους στρατιώτες υψώσαμε τα χέρια και φωνάξαμε για να μας βοηθήσουν. Τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που μας φρουρούσαν άρχισαν να μας πετάνε πέτρες απαιτώντας να τα ακολουθήσουμε σε ένα άλλο κρησφύγετο, αλλά αρνηθήκαμε διότι ήμασταν σίγουρες πως οι στρατιώτες θα μας έσωζαν», είπε η 24χρονη Ουμάρου, μητέρα δύο παιδιών. Μια άλλη όμηρος, η Σεσίλια Άμπελ, δήλωσε ότι ο σύζυγός της και ο πρωτότοκος γιος της εκτελέστηκαν μπροστά της, πριν οι ισλαμιστές αναγκάσουν εκείνη και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά της να τους ακολουθήσουν στο δάσος. «Μας έδιναν μόνο ξερό καλαμπόκι τα απογεύματα. Δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους. Πολλοί από εμάς που είχαμε αιχμαλωτιστεί πέθαναν στο δάσος Σαμπίσα.

Ακόμη και μετά τη διάσωσή μας, 10 πέθαναν στον δρόμο προς εδώ», είπε. 277 γυναίκες και παιδιά, εκ των οποίων πολλά θύματα με επιδέσμους στα κεφάλια ή στα άκρα, έφθασαν στον καταυλισμό αργά το Σάββατο. Σχεδόν 700 θύματα των απαγωγέων έχουν απελευθερωθεί από το προπύργιο των ισλαμιστών στο δάσος Σαμπίσα από την Τρίτη. 234 γυναίκες και παιδιά απελευθερώθηκαν την Παρασκευή. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ, έχουν απαγάγει πάνω από 2.000 γυναίκες και κορίτσια από τις αρχές του 2014. Πολλές χρησιμοποιήθηκαν ως μαγείρισσες, σεξουαλικές σκλάβες, ή ανθρώπινες ασπίδες.

 

 

Επικοινωνία