Κύμα προσφύγων αναμένεται μέσω Έβρου μετά τις τραγωδίες στο Αιγαίο

Νέο μέτωπο ανοίγει στο προσφυγικό για την Ελλάδα, καθώς μετά τους εκατοντάδες πνιγμένους στη θάλασσα του Αιγαίου οι πρόσφυγες οδηγούνται σε αναζήτηση νέων διόδων στη χώρα και στο επίκεντρο βρίσκεται ο Έβρος. Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «Οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ», το οποίο ανέφερε ότι «μετά από είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D-100».

Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω Iντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τούς ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών». Από την ελληνική πλευρά εκτιμούν πως η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων, τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα περάσματα του Έβρου είναι γνωστά σε πολλούς διακινητές μεταναστών και προσφύγων από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μέχρι την ανέγερση του φράχτη στην περιοχή του Καραγάτς ο Έβρος ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα.

Ο καιρός αυτή την εποχή είναι καλός στον ακριτικό Έβρο και η στάθμη του ποταμού χαμηλά διευκολύνοντας την είσοδο στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Γερμανία «ανοιγοκλείνει» τα σύνορά της για τους πρόσφυγες. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε τη σύγκλιση μιας ειδικής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό την επόμενη εβδομάδα, παροτρύνοντας κράτη-μέλη της ΕΕ για ενότητα μετά από τη θυμωμένη αντίδραση σε πρόταση υπουργού της ότι κράτη που αρνούνται να αναλάβουν μερίδιο των προσφύγων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρηματικές ποινές.

Η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μέζιερ απορρίφθηκε σθεναρά από την Τσεχία και την Σλοβακία, δύο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιστέκονται σε σχέδια της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων. Η Μέρκελ αργότερα φάνηκε πιο διαλλακτική, καλώντας την Ευρώπη να συνεργαστεί για το θέμα των προσφύγων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής, είπε ότι εξετάζει τη πρόταση και θα αποφασίσει την Πέμπτη.

 

 

Επικοινωνία