Κόλαση στο Νεπάλ- Εκατόμβη νεκρών από τον φονικό σεισμό...

Μακραίνει συνεχώς ο κατάλογος των νεκρών στο Νεπάλ έπειτα από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε 80 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα Κατμαντού. Η νύχτα έχει πέσει στην ασιατική χώρα και οι συνθήκες για τα σωστικά συνεργεία δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.000, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το Κέντρο Επιχειρήσεων Διάσωσης της χώρας προσδιόρισε τον αριθμό σε 1457. Ωστόσο, η εφημερίδα «India Times» που επικαλείται δικές της πηγές κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.500 νεκρούς. 

Σημειώνεται ότι από τον φονικό σεισμό που έγινε αισθητός και στο γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου κατέρρευσε ένα εργοστάσιο φέρονται να σκοτώθηκαν 30 εργαζόμενοι, ενώ η ισχυρότατη δόνηση προκάλεσε και τον σχηματισμό χιονοστιβάδας στην περιοχή του Όρους Έβερεστ, η οποία καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Θύματα υπάρχουν και στην Ινδία και το Θιβέτ. Επίσης στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα του 19ου αιώνα που συγκαταλεγόταν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

 Το απόγευμα, κάτοικοι και στυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια τού πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον 10 πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων. Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. 

Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα. Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων. Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού. σύμφωνα με την Unesco.

 

 

 

 

Επικοινωνία