Καταργείται το υποχρεωτικό 7ήμερο για αναλήψεις 420 ευρώ

Ανάσα για εκατομμύρια Ελληνες που στήνονται στα ΑΤΜ για να βγάλουν 420 ευρώ κάθε εβδομάδα, αναμένεται να δώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέτες θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να εισπράξουν τα 420 ευρώ (7 ημέρες Χ 60 ευρώ ημερησίως) όχι μόνο κάθε Σάββατο αλλά οποιαδήποτε ημέρα, εφόσον έχουν κλείσει 7 ημέρες που δεν έχουν κάνει ανάληψη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, καταγράφηκαν ξανά ουρές στις τράπεζες από κόσμο που πήγαινε να «σηκώσει» 300 ευρώ ενώ όσοι δεν κάνουν καθόλου ανάληψη αυτή την εβδομάδα θα μπορούν να πάνε μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα να πάρουν 420 ευρώ. Με τη νέα ΠΝΠ θα μπορούν να πάνε και τις επόμενες ημέρες να σηκώσουν το συγκριμένο ποσό. Δεν θα χάνεται το δικαίωμα που έχουν και δεν θα μηδενίζεται το ποσό.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία και οι ουρές στα ΑΤΜ. Επίσης μπορεί κάποιος να μην κάνει ανάληψη για 15 ημέρες και στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας να «σηκώσει» 840 ευρώ ή στο τέλος του μήνα 1.680 ευρώ για έναν ολόκληρο μήνα. Για κάθε ημέρα που κάποιος παίρνει 60 ευρώ, όπως ορίζουν τα capital controls θα μειώνεται αντίστοιχα το ποσό που θα μπορεί να πάρει συνολικά. Ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν με αποτέλεσμα να προχωρά σταδιακά σε χαλάρωση των περιορισμών κεφαλαίων.

Η παραπάνω κίνηση δίνει «ανάσα» στους πολίτες που μπορούν πλέον χωρίς άγχος να κάνουν τις αναλήψεις που επιθυμούν. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την αλλαγή στις αναλήψεις αναφέροντας ωστόσο ότι ισχύει γι' αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. Με τα ως άνω, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

Επικοινωνία