Η Γερμανία χάνει τον... λογαριασμό με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του αναμένει «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο», έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση μπροστά στην κρίση αυτή που δεν έχει προηγούμενο.«Υπολογίζουμε πλέον ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο» θα φθάσουν στη Γερμανία μέσα στο 2015, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, ανακοινώνοντας έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης.

Το Βερολίνο ως πρόσφατα ανέμενε ότι θα υποδεχόταν 400.000 ως 450.000 αιτούντες άσυλο φέτος. Η Γερμανία, η οποία είναι πλέον ο κυριότερος προορισμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ξεπεράσει τη Σουηδία, θα αντιμετωπίσει μια «αληθινή πρόκληση», αναγνώρισε ο Ντε Μεζιέρ, καθώς ο αριθμός των προσφύγων φέτος θα τετραπλασιαστεί εν συγκρίσει με το 2014, όταν είχαν υποβληθεί 202.000 αιτήσεις.

Η ήδη εντυπωσιακή αύξηση που καταγραφόταν από τον Ιανουάριο πήρε μια «δραματική» τροπή από την έναρξη του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο ίδιος. Τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου περίπου 38.000 άνθρωποι και μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου έχουν ήδη υποβληθεί ακόμη 50.000, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα ελληνικά νησιά

«Οι μεταναστευτικές ροές διαμέσου του Αιγαίου Πελάγους και των Βαλκανίων έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε ο Ντε Μεζιέρ, υπογραμμίζοντας πως η «κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί» με τις μαζικές αφίξεις μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Ιράκ σε ελληνικά νησιά όπου πλέον η δυνατότητα υποδοχής έχει κορεστεί εντελώς. Ο ΟΗΕ ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Κω και της Λέσβου.

Παράλληλα, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, ορισμένες χώρες της ΕΕ πως «δεν ασκούν τα καθήκοντά τους» και δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο όσον αφορά το άσυλο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας αναμένεται να συζητήσει σήμερα Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο το ζήτημα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι δύο βασικές πύλες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, επικρίνονται από τους εταίρους τους ότι στέλνουν πολλούς από τους μετανάστες σε άλλα κράτη, ανάμεσά τους τη Γερμανία.

«Δεν θα απαλλάξουμε τους εταίρους μας και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή από τις ευθύνες τους», διεμήνυσε ο ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών τα οποία δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους». Προς αυτό απηύθυνε έκκληση εξάλλου και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «αποτυγχάνει με αξιοθρήνητο τρόπο» να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ακόμη πως η Γερμανία «δεν μπορεί να αναλάβει μόνη, όπως συμβαίνει σήμερα, να χειρίζεται περίπου το 40% των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη». Το Βερολίνο θέλει την εφαρμογή ποσοστώσεων κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ, κατά την πρακτική που ακολουθείται στην επικράτεια της Γερμανίας, όπου κάθε ομόσπονδο κρατίδιο καλείται να υποδεχθεί ένα ορισμένο ποσοστό των αιτούντων άσυλο. Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη μια «αληθινή ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το άσυλο».

Εξάλλου ο Τόμας ντε Μεζιέρ επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτο» και «όνειδος για την Ευρώπη» το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των αιτούντων άσυλο προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών των οποίων οι αιτήσεις δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να εγκριθούν. Αυτοί οι άνθρωποι «πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας», διεμήνυσε. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους στη Γερμανία καταγράφηκε η υποβολή 218.221 αιτήσεων χορήγησης ασύλου, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος (+124,8%) από εκείνον που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

 

 

Επικοινωνία