Φόβοι για 900 νεκρούς στην Lambedusa – Στο πόδι η Ευρώπη που πιάστηκε... στον ύπνο – Έκτακτη Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Ανείπωτη τραγωδία στη Μεσόγειο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 900 νεκρούς μετανάστες στο τραγικό ναυάγιο, ανοικτά της Λιβύης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαύρη σελίδα που έχει γραφτεί στα νερά της Μεσογείου. Έπρεπε τόσες εκατοντάδες άνθρωποι να χαθούν άδικα για να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να πάρει πρωτοβουλίες που θα δώσουν ένα τέλος στην ντροπή της ΕΕ με την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. 

Η νέα τραγωδία στη νότια Μεσόγειο, ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λιβύη, θα είναι η χειρότερη που έχει συμβεί ποτέ αν οι φόβοι για 700 νεκρούς επιβεβαιωθούν. Μόνο 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το ναυάγιο του δουλεμπορικού που τους μετέφερε στην Ευρώπη. Βυθίστηκε όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου προς την Κυριακή, το πλησίασε ένα εμπορικό, οι μετανάστες που βρίσκονταν πάνω σε αυτό φοβήθηκαν και κινήθηκαν μαζικά προς τη μια πλευρά. Το κακό δεν ήθελε πολύ να γίνει.

 Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή όταν το δουλεμπορικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. 

Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.Το πλοιάριο ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα όσα αφηγήθηκαν οι 28 επιζώντες που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, είπε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει από που ξεκίνησαν οι μετανάστες ούτε και ποιος ήταν ο προορισμός τους. Οι μαρτυρίες των διασωστών που έφτασαν στο σημείο συγκλονίζουν. Ψάχνουν να βρουν επιζώντες μέσα σε μια "θάλασσα" από άψυχα σώματα. 

"Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό", είπαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό "έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους". Η Rai μετέδωσε πως ο αριθμός των διασωθέντων έχει αυξηθεί στους 49 αλλά η ιταλική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει τη διάσωση μόνο 28 μεταναστών. Οι διασωθέντες και 20 σοροί των θυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν με τέσσερα διαφορετικά πλοία στην Κατάνη της Σικελίας, σύμφωνα με τη Rai. Την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα μερικά από τα πτώματα των μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέβασε στο twitter ο Francesco Rocca, πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Οι σοροί που έχουν περισυλλεγεί έχουν μεταφερθεί στην Κατάνα της Σικελίας. 

Η Ιταλία σε κατάσταση "έκτακτης ανάγκης"

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, μετά την είδηση της νέας τραγωδίας, διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη. Συγκάλεσε συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία τα ιταλικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν "πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης". 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατά τ’ άλλα δηλώνει "βαθιά συγκλονισμένη", ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεσα Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά κανείς δεν ξέρει πότε. Την Πέμπτη, στη Ρώμη θα βρεθεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Ανησυχεί" και ο Ολάντ


  Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», και «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “ Ανησυχούμε. Η Μεσόγειος είναι η κοινή μας θάλασσα, μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ζητήσαμε έκτακτη συνάντηση των υπουργών εσωτερικών και εξωτερικών. Μία Σύνοδο όλων των υπουργών της Ευρώπης,” δήλωσε ο Ολάντ. Η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών της Ιταλίας και της Μάλτας.
 

Πυρετώδεις διεργασίες στην ΕΕ που επιτέλους... ξύπνησαν

Έκτακτο και διευρυμένο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών κυμάτων. Η τραγωδία στη Μεσόγειο, με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, ενεργοποίησε τους μηχανισμούς της Ευρώπης. Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το τραγικό γεγονός του νέου ναυαγίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο κατά τις εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τους 900.

 Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς. Όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα. 

Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, θα θέσει το θέμα στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την Επιτροπή: «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει». Πληροφορίες ξένων ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ΕΕ καταστρώνει τη νέα στρατηγική για τη μετανάστευση που πρόκειται να υιοθετηθεί στα μέσα Μαΐου. 

Επικοινωνία