Εξυπνα κόλπα, για να κρατάει η μπαταρία του κινητού σας περισσότερο ...

Με την πάροδο των χρόνων τα κινητά τηλέφωνα εξελίσσονται και γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακά προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων στους χρήστες τους. Ωστόσο τα σύγχρονα τηλέφωνα αντιμετωπίζουν ένα βασικό μειονέκτημα... χρειάζονται συνέχεια φόρτιση!Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι η διάρκεια ζωής δεν καθορίζεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού/τάμπλετ αλλά από εμάς! Επίσης δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η χωρητικότητα της μπαταρίας (σε mAh) όσο ο προγραμματισμός της συσκευής καθώς και ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί. Πάμε να δούμε μερικά έξυπνα tips που κάνουν την μπαταρία του κινητού να διαρκεί περισσότερο

1. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης
Ακόμη κι αν διαθέτετε την τελευταία λέξης της τεχνολογίας στη συσκευή σας αυτό δεν είναι αρκετό για να δαμάσετε την κατανάλωση της οθόνης χωρίς να κάνετε κάτι. Οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν 5 ίντσες οθόνης με τεράστια ανάλυση και υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Μια μπαταρία με μεγάλη για τα δεδομένα χωρητικότητα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει το τηλέφωνο σας πάνω από 1 μέρα με κανονική χρήση. Αν παρατηρήσετε που κατανέμετε η κατανάλωση της μπαταρίας θα διαπιστώσετε ότι τουλάχιστον ένα 30% αφιερώνεται στην οθόνη. Απλά πηγαίνετε , «Ρυθμίσεις» και στη συνέχεια επιλέξτε την καρτέλα «μπαταρία». Μάλιστα όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε το κινητό/τάμπλετ σας τόσο περισσότερο εκτοξεύεται το ποσοστό αυτό που μπορεί να φτάσει έως και 95% της συνολικής κατανάλωσης. Συνεπώς η σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε τη φωτεινότητα στο 25%!

 2. Πώς γίνεται η ιδανική φόρτιση
 Οι παλιές μπαταρίες νικελίου ήταν απαραίτητο να αποφορτιστούν στο 0% για να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τις σύγχρονες μπαταρίες λιθίου. Στην πραγματικότητα, αποφορτίζοντας πλήρως μια μπαταρία λιθίου δεν είναι και ότι καλύτερο. Προσπαθήστε να κάνετε συχνές και μικρές φορτίσεις. Μπορείτε να αποφορτίσετε τη μπαταρία σας περίπου στο 40% πριν τη φορτίσετε ξανά. Επίσης προσπαθήστε η μπαταρία σας να μην πέφτει κάτω από το 15% της χωρητικότητάς της εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς. Μην αφήνετε τη μπαταρία να αποφορτιστεί τελείως.

3. Απενεργοποιήστε τις εφαρμογές που τρέχουν από πίσω
 Έχουμε το συνήθειο να εγκαθιστούμε ότι βρούμε μπροστά μας χωρίς να υπολογίζουμε το αντίκτυπο που θα έχει στη μπαταρία μας η κίνηση αυτή. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις και στη συνέχεια στο μενού διαχείρισης εφαρμογών μπορούμε να δούμε τις διεργασίες που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Απλά «σέρνουμε» στα δεξιά μέχρι να συναντήσουμε την καρτέλα «Εκτελείται/Σε εκτέλεση». Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι τρέχουν ένα σωρό εφαρμογές και διεργασίες οι οποίες καταναλώνουν σημαντική από τη μνήμη RAM του κινητού/τάμπλετ. Θα εκπλαγούμε πόση μνήμη καταναλώνουν εφαρμογές όπως το Facebook, ο καιρός, το google, το viber κ.ο.κ. Μπορούμε να κλείσουμε μια εφαρμογή/υπηρεσία χειροκίνητα πατώντας πάνω της και επιλέγοντας «διακοπή».

4. Διαχειριστείτε σωστά το Wi-fi και όχι μόνο
 Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να μένουν τα σήματα ανοιχτά. Τι εννοούμε; Ότι GPS-Wifi-4g-Bluetooth απορροφούν τρομερά ποσά ενέργειας! Και όταν μιλάμε και για κινητά προσθέστε και το σήμα της κινητής που όταν είναι αδύναμο έχει ως επίπτωση το τηλέφωνο να αφιερώνει ένα επιπλέον ποσοστό ενέργειας στην ανίχνευση και διατήρησή του. Θεωρούμε δεδομένο ότι τουλάχιστον GPS και Bluetooth τα ενεργοποιείτε μόνο όταν τα χρειάζεστε και ότι παραμένουν απενεργοποιημένα την υπόλοιπη ώρα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση γίνεται από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές. Δηλαδή οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες τοποθεσίας (GPS), διαδίκτυο για την ενημέρωση-ανανέωσή τους (Wi-fi-3g/4g) ή αναζήτηση κοντινών συσκευών (Bluetooth).

 5. Απουσία δραστηριότητας οθόνης
 Από το μενού των ρυθμίσεων εντοπίστε την επιλογή «απουσία δραστηριότητας οθόνης» ή «λήξη χρονικού ορίου οθόνης» η οποία μπορεί να είναι υπο-επιλογή του μενού «Προβολή» ή «Εμφάνιση». Η ρύθμιση αυτή είναι default στο 1 με 2 λεπτά περιθώριο που θεωρούμε απαγορευτικό, ειδικότερα για τα smartphones που κάθε δευτερόλεπτο ανοιχτής οθόνης κυριολεκτικά μετράει. Η βέλτιστη επιλογή είναι τα 30 δευτερόλεπτα. Πιστεύουμε ότι τα 30 δεύτερα είναι ένα χρονικό όριο που θα εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια για τη μπαταρία μας!

Επικοινωνία