Έρχονται οι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ - Πως θα τους πληρώσουμε;

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ταχυδρομούνται στους φορολογούμενους τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα πρέπει να αποπληρώσουμε σε 5 δόσεις.

Διαβάστε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές.

Το πρώτο μετεκλογικό ''δώρο'' είναι η αποστολή τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στις αρχές Οκτωβρίου, των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Το πρώτο πλήγμα για τους φορολογούμενους είναι πως φέτος θα πρέπει να πληρώσουν σε μόλις 5 δόσεις αντί για 6, το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη χρονιά δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί τον Οκτώβριο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν θα έχει καμία απολύτως αλλαγή και όλα μεταφέρονται στη νέα χρονιά με όλα τα σενάρια ανοιχτά, για το αν δηλαδή θα αντικατασταθεί μόνο στο όνομα, εαν θα μπει Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες ώστε να πιάσουν τις εμπορικές.
Ποιοί δικαιούνται εκπτώσεων και απαλλαγών:
Έκπτωση 50% θα έχουν όσοι συγκεντρώνουν ταυτόχρονα όλες τις προϋποθέσεις:
-Το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.
-Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι συγκεντρώνουν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
-Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ χωρίς περιουσιακό κριτήριο.
-Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος, ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.

Επικοινωνία