Εκτός του νομοσχεδίου της Τετάρτης η φορολόγηση των αγροτών και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Δεν θα περιλαμβάνονται, τελικά, στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές, οι ρυθμίσεις για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Όπως διαρρέει από το Μαξίμου, η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη θα αφορά:

• Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη».

• Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι το θέμα με τη φορολόγηση των αγροτών έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, κάτι που ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στην (προσωρινή) απόσυρση της ρύθμισης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία, χρειάζεται τις ψήφους των κομμάτων τις αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τις ρυθμίσεις. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ότι είναι εξαιρετικά πιθανό «να μην υπάρχει το φορολογικό των αγροτών στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αποστόλου είπε ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα που θα το δούμε σταδιακά μέχρι το 2017 και μέσα από προϋποθέσεις, από συζητήσεις που έχουν σχέση με το κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, να δούμε πώς θα διαχειριστούμε φορολογικά τις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου».

«Δεν θέλω να σας πω περισσότερα, αλλά να ξέρουν οι αγρότες ότι θα δώσουμε τη μάχη και να μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: «Βλέπουν τι μάχες δίνονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ, και δεν θα υπάρχουν αυτές οι επιπτώσεις που δημοσιοποιούνται. Να μην ανησυχούν, αλλά θα προσπαθήσουμε και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται οι αγρότες ότι μπροστά στον γκρεμό που βρεθήκαμε και στον εκβιασμό 'ή υπογράφετε ή οδηγείστε σε χρεοκοπία', καταλαβαίνετε ότι ήταν μονόδρομος. » Όμως και σε αυτόν τον μονόδρομο θα υπερασπιστούμε έναν χώρο που είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να σπρώξει αυτό που λέμε εμείς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να μην ανησυχούν. Επιπτώσεις τουλάχιστον ούτε τη φετινή χρονιά ούτε την επόμενη επιπλέον θα υπάρξουν -από αυτές που μέχρι σήμερα υπάρχουν- δεν θα φανούν για τον αγροτικό χώρο... 'Εχουμε τον χρόνο να τα δούμε με ψυχραιμία και κυρίως και με ισοδύναμα, εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις πώς θα βοηθήσουμε τους αγρότες να μην επηρεαστούν. Όμως θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μια διαδικασία να κρατήσουμε έναν χώρο, να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις από αυτή τη θύελλα που βιώνουμε».

Ο κ. Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στη Νεάπολη Λακωνίας, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ότι έχουν καεί «γύρω στα 40.000 στρέμματα δασικές εκτάσεις, γύρω στα 10.000 στρέμματα κυρίως με ελαιόδεντρα. Οι πληγές είναι γενικότερες όμως, είναι περιβαλλοντικές, είναι αγροτικές βεβαίως έχουν και άμεση σχέση με τον τουρισμό». «Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερο βάρος για να ανακουφίσουμε, αλλά και κυρίως για να δούμε και την επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα θέλει και να βρούμε λύση για τους κτηνοτρόφους και αφού εξατομικευτούν οι ζημιές που αφορούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, να δούμε το μεγάλο κομμάτι της προστασίας της Νεάπολης από τις αποψιλώσεις. Πρόκειται για καταστροφή μεγάλη στις δασικές εκτάσεις, να δούμε εκεί μέσα από διαδικασίες την αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ειδικών φραγμάτων στις πληγείσες δασικές περιοχές και το πως θα προστατέψουμε την περιοχή» σημείωσε.

 

Επικοινωνία