Δημοσκόπηση ΠΑΝ.ΜΑΚ: Μεγάλη φθορά για ΣΥΡΙΖΑ και ντέρμπι με Ν.Δ...

Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμού του ΣΚΑΪ.Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει κάθετη πτώση λαμβάνοντας 25% (34,5% στην προηγούμενη μέτρηση) έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας (16,5% στην προηγούμενη έρευνα).

Στην τρίτη θέση καταγράφεται ισοδυναμία του Ποταμιού και του ΚΚΕ, με ποσοστό 6%, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (5,5%), η Λαϊκή Ενότητα (5%), το ΠΑΣΟΚ (4,5%) και η Ένωση Κεντρώων που σημιεώνουν θεαματική άνοδο (4,5%), ενώ εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που λαμβάνουν 2%.Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 5% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,5%.Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται (29,5%), αλλά με βραχεία κεφαλή έναντι του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η δημοφιλία του οποίου ανέρχεται σε 26%.Και τούτο διότι η δημοτικότητα του απερχόμενου πρωθυπουργού έχει συρρικνωθεί (70% τον Μάρτιο και 50% στα τέλη Ιουνίου), την ώρα που ο Β.Μεϊμαράκης εμφανίζει διπλάσια δημοτικότητα από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά.

Σε σχέση με το εάν ήταν ωφέλιμο ή όχι το δημοψήφισμα, το 66,5% εκτιμάει πως δεν ήταν ωφέλιμο, αντίθετη άποψη έχει το 16,5%, το 14,5% ότι «ούτε ήταν ούτε δεν ήταν» και το 2,5% δεν απάντησε.Αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην ερώτηση για το εάν κρίνουν σωστή ή λανθασμένη τη στρατηγική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, που κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο. Το 61,5% κρίνει λανθασμένη τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, έναντι του 25% που την κρίνει σωστή. Πρόκειται για μια πλήρη μεταστροφή της αντίληψης που επικρατούσε στο εκλογικό σώμα τον Φεβρουάριο, στην εκκίνηση δηλαδή των διαπραγματεύσεων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, όσο ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σε δείγμα 1.100 ατόμων. Σημειώνεται πως η σκληρή μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη νίκη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου καταγράφεται στα αποτελέσματα τριών άλλων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη διαφορά να κυμαίνεται από 1% έως 2,2% (περισσότερα εδώ).
 


 

Επικοινωνία