Debate πολιτικών αρχηγών: Ο νικητής της τηλεμαχίας και οι εκτιμήσεις των επιτελείων

Τα μάτια των περισσότερων πολιτών είχαν στραφεί στο debate των πολιτικών αρχηγών όπου οι δύο μονομάχοι, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα έδιναν μία τελευταία μάχη προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπωσεις και να οδηγηθούν σε μία εκλογική νίκη την Κυριακή στις 20 Σεπτεμβρίου. Το 10ο debate στην ιστορία του πολιτικού συστήματος ήταν πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα, χωρίς σκληρούς όρους και αγκυλώσεις που δεν βοηθούν τους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν, να έχουν μία γόνιμη αντιπαράθεση και φυσικά τους δημοσιογράφους να "στριμώξουν" τους διεκδικητές της εξουσίας.

Βέβαια μπορεί οι κ.κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης να χάρηκαν για τους πιο χαλαρούς κανόνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήταν ένα debate που θυμίζει τα πρότυπα του εξωτερικού. Στο κομμάτι των απαντήσεων τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μεϊμαράκης δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα και για το μοναδικό που συμφώνησαν είναι πως πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όλα όσα προβλέπει το Μνημόνιο. Και οι δύο μίλησαν για ισοδύναμα έτσι ώστε ο φορολογούμενος να γλιτώσει κάποια από τα βάρη, αλλά τίποτα συγκεκριμένο και τίποτα χειροπιαστό ή αισιόδοξο πως μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσά τους, με τον κ. Μεϊμαράκη με το γνωστό του ύφος να κλέβει την παράσταση ειδικά στο σημείο που αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα "ωρομίσθιο" και πως έχει ζαλίσει τους πάντες με τη 17 ωρών διαπραγμάτευση. Από την πλευρά του και ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε με χιούμορ πολλές από τις επιθέσεις του κ. Μεϊμαράκη και από τις απαντήσεις τους για τη συνεργασία δεν φάνηκε εντελώς σκοτάδι για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πάντως και οι δύο δεσμεύτηκαν πως δεν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές και πως είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη θα σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών προς τους πολίτες
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Με την φράση «ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνόψισε την κεντρική πολιτική του θέση στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο ολοκληρώθηκε το ντιμπέϊτ με τον κ. Μεϊμαράκη. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε τον περασμένο Ιανουάριο για να ξεκινήσει μια δύσκολη προσπάθεια «να βγάλει τη χώρα από τον λάκκο της χρεοκοπίας όπου την έριξαν αυτοί που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό συγκρούστηκε και η χώρα κέρδισε έδαφος.

Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα βοήθησε να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «έχουμε σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι πρέπει με τις εκλογές να ξεμπερδέψουμε με το παλιό καθεστώς, την διαπλοκή, την διαφθορά. Το δίλημμα των εκλογών είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , είναι αν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών, που θα δίνει όραμα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να προκόψει και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ
Η αποχή δεν βοηθά είπε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τη ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Από τον Ιανουνάριο μέχρι τώρα, οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα. Τότε παρασύρθηκαν, πείσθηκαν από τις υποσχέσεις, ωστόσο μετά τα χάσαμε όλα. Κανείς δεν αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από τον Ιανουάριο. Γι αυτό πρέπει τώρα όλοι να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν. Όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση έκανε αρκετά από όσα είχε υποσχεθεί και αν δεν μας είχε ρίξει ο κ. Τσίπρας θα είχαμε υλοποιήσει και τα υπόλοιπα.

Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και γι αυτό η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα". Στο ερώτημα γιατί να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό είπε ότι σε έναν εικοσάρη του λέω ότι μπορεί να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν και στην χώρα τους; Γιατί επικρατεί η μιζέρια και η κυβέρνηση διχάζει. Καταλαβαίνω ότι οι νέοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση, λύση δίνει η θετική ψήφος δημιουργικότητας, γι αυτό τους καλώ να ψηφίσουν ΝΔ". Στο κλείσιμό του ο κ. Μεϊμαράκης είπε απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες: "Ελληνίδες, Έλληνες, σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ.

Σας ζητώ να κρίνετε να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου, κρίνεται αν η χώρα θα πάει μπροστά, κρίνεται αν το φως μπορεί να σκορπίσει το σκοτάδι. Οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός. Εάν δώσετε την εντολή στη ΝΔ, θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη ομάδα εργασίας και θα καλέσουμε να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις και οι φορείς. Επίσης θα φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Πιστεύω ότι εφόσον φτιάξουμε την εθνική ομάδα, μπορούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να ανακάμψουμε".
Οι εκτιμήσεις των κομμάτων για την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ψύχραιμος, τεκμηριωμένος και ευθύς στις τοποθετήσεις τους θέτοντας ξεκάθαρα το δίλημμα ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός και ποιός μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα το θέμα του χρέους. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη δήλωσαν πως εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμου και του παλαιοκομματισμού. Εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως μετά το debate ο κόσμος θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής: «Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».

Επικοινωνία