ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ενεργοποιείται το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση γης του Δημοσίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους, έναντι προνομιακού τιμήματος. Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες, σύμφωνα με το Έθνος. Γι αυτό το λόγο δημηριουγρεί φορέα διαχείρισης της αγροτικής γης ώστε να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις.

Η αξιοποίηση της περιουσίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση
-Θα μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα
-Επίτευξη λύσης με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων

Η καταγραφή των εκτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:

-Περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων
-75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων

Παράλληλα υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου για τα οποία θα αναζητηθεί λύση με νομιμοποίηση τους έναντι τιμήματος και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Προτεραιότητα στην ενοικίαση των αγροτικών εκτάσεων δίνεται σε οργανώσεις παραγωγών, σε κατ” επάγγελμα αγρότες και σε νέους αγρότες-ιδιώτες. Βασικό κριτήριο για την επιολογή των ενδιαφερομένων θα αποτελεί η εντοπιότητα.

Οι ομάδες ή οι μεμονωμένοι αγρότες που θα κα΄νουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους. Απο κει και πέρα ρόλο στην τελική επιλογή των ενδιαφερομένων -την ευθύνη για την οποία θα έχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.

Οι βασικές υποχρεώσεις και προϋποθέσεις είναι εκπαίδευση με ταχύρρυθμα σεμινάρια μέσω ΕΛΓΟ και ανώτατο όριο ηλικίας αγροτών και ιδιωτών τα 55 έτη. Η ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να δώσει άμεσα στο σχέδιο αυτό νομική υπόσταση, ενέταξε άρθρο στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρίες με την επωνυμία «Διαχείριση ακινήτων, γαιών, εξοπλιισμών και προϊόντων» (ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ).

 

Επικοινωνία