Από τον Απρίλιο ξεκινά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Από τον Απρίλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αρχικά επρόκειτο να έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο ωστόσο καθυστέρησε καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε δυσλειτουργίες.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, κάθε οικογένεια θα λαμβάνει 200 ευρώ, επιπλέον 100 ευρώ για κάθε ενήλικο της οικογένειας και ακόμη 50 ευρώ για κάθε ανήλικο. Έτσι, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα λάβει 300 ευρώ μηνιαίως. Εάν έχουν ένα ανήλικο τέκνο τότε θα εισπράξουν 350 ευρώ το μήνα. Ένα ζευγάρι με ενήλικο τέκνο δικαιούται 400 ευρώ κάθε μήνα. Για μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο ανήλικο παιδί λαμβάνεται ως ενήλικος και άρα προστίθενται 100 ευρώ και όχι 50 στο συνολικό ποσό που θα λάβει η οικογένεια.

Τα κριτήρια

Για να λάβει κάποιος το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το ετήσιο εισόδημα του δεν θα πρέπει να ξεπερνά:

• τα 2.400 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά
• τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά
• τα 4.200 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί και
• τα 4.800 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά.

Σημειώνεται ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εφαρμόζεται στις 25 χώρες στην Ευρώπη των 27. Στόχος του είναι να βοηθηθούν χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στην τελική του μορφή, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύπτει έως και 780.000 άτομα, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.  

Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που χρειάζονται για να καλυφθεί το πρόγραμμα, θα βρεθούν από αυτό το συμμάζεμα των προνοιακών επιδομάτων, που επιχειρείται. Η εκτίμηση των υπηρεσιών Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2013, είναι ότι μπορεί να φτάσει έως και τις 780.000 ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, από το 2017 και μετά. Το κόστος του προγράμματος έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να ανέλθει έως και το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Αναρτήθηκε από By Sakis

Επικοινωνία