Αναστάτωση στην παιδεία

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα η πρόταση των δανειστών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η επιβολή του εν λόγω μέτρου θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των διδάκτρων με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο οικογενειακός προϋπολογισμός και από την άλλη, πολλά μικρά ΙΕΚ να οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Παράλληλα, η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών στο να υπαχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, αλλά και μαθητές καθώς θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η αναβολή του μέτρου τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να σχεδιάσουν την πολιτική τους, αλλά και στους γονείς να προϋπολογίσουν τις αυξημένες δαπάνες εκπαίδευσης, θεωρείται επιβεβλημένη.

Την ίδια στιγμή, όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν προγραμματίσει μέσα σε ένα ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, να κινηθούν στα ίδια ή και χαμηλότερα δίδακτρα για τη φετινή χρονιά και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές με χαμηλότερα δίδακτρα. Να σημειωθεί πως ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά ενώ μόνο στην Μ. Βρετανία που είχε γίνει κάποια προσπάθεια, το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε στα πρώτα κιόλας βήματα του.
 

Επικοινωνία