ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΦΠΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ...

Ακριβαίνουν από τον Ιανουάριο δεκάδες φάρμακα μετά την ένταξή τους σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Πρόκειται για σκευάσματα όπως οι ηπαρίνες, οι αντιοροί αλλά και ανοσολογικά προϊόντα, σκιαγραφικά, αντισυλληπτικά με βάση τις ορμόνες ή σπερματοκτόνα. Συγκεκριμένα, το νέο δελτίο τιμών -θα ισχύσει στα τέλη Ιανουαρίου - περιλαμβάνει δύο συντελεστές ΦΠΑ (6% και 13%), παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του καλοκαιριού και τη συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από απάντηση της γ.γ. Δημόσιων Εσόδων προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής «ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους».

 Όπως εξηγεί, «με βάση λοιπόν μια παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται (λόγω ΦΠΑ) το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά». Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με ΦΠΑ 13%, με αποτέλεσμα από χθες οι φαρμακοποιοί να αγοράζουν με ΦΠΑ 13% δεκάδες προϊόντα, αλλά πρέπει να πωλούν έως και τις 29 Ιανουαρίου με ΦΠΑ... 6% (!) αφού τότε θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών για τα φαρμακεία!

 

Επικοινωνία