9 άγνωστα πράγματα για τον πρωινό καφέ!

Ο καφές είναι το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο μετά τη σοκολάτα, άντε και το σεξ. Δεν μπορείς να αντισταθείς σε έναν κρύο πρωινό καφέ, δεν μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σου αν δεν αισθανθείς τη γεύση και το άρωμάτου. Αυτά είναι πράγματα που ήδη γνωρίζεις και εσύ και εμείς. Έλα τώρα να σου πούμε μερικά ακόμα tips που μπορεί να μην τα είχες κατά νου:
1. Παγκοσμίως πίνουμε 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ, εκ των οποίων τα 14 δισεκατομμύρια είναι εσπρέσσο.
2. Ο καφές έχει πλούσια τα καλά συστατικά. Ένας μονός καφές περιέχει:
- Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ηεμρήσια Πρόσληψη)
- Παντοθενικό Οξύ (Βιταμίνη Β5): 6% της ΣΗΠ
- Μαγγάνιο και Κάλιο: 3% της ΣΗΠ
- Μαγνήσιο και Νικοτινικο Οξύ (B3): 2% της ΣΗΠ
3. Όσοι πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μελέτες του Harvard School of Public Health οι γυναίκες που πίνουν τέσσερα ή παραπάνω φλυτζάνια καφέ έχουν 20% λίγότερες πιθανότητες να τα βάψουν μαύρα.
4. Και μόνο με το άρωμα του καφέ μπορείς να ξυπνήσεις. Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε το 2008 στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Seoul. Οπότε αν η καφετιέρα σου έχει αρχίσει να δουλεύει πριν καν ξυπνήσεις, θα ανοίξει το μάτι καλύτερα.
5. Η ιδανική ώρα για να πιεις το πρωινό σου καφεδάκι είναι στις 10. Αν είσαι από εκείνους που για να ξυπνήσει πρέπει να πιει καφέ σε καταλαβαίνουμε. Αλλά να ξέρεις πως τα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη αυτή που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του σώματος) πιάνουν ταβάνι αμέσως μόλις ξυπνάς, αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο την καφεΐνη του καφέ σου τότε πρέπει να περιμένεις λιγάκι. Όταν ξυπνάς φαντάσου ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται κατά 50%, οπότε μπορείς να περιμένεις περίπου μία ώρα για να τα τονώσεις με μία κούπα καφέ.
6. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο του Alzheimer. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε το 2014 στο Ευρωπαϊκό αυνέδριο για το Alzheimer, οι άνθρωποι που πίνουν τρεις με πέντε καφέδες έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή τη νόσο. Επίσης εκτός από τη νόσο του Alzheimer, με αυτή την ποσότητα του καφέ μειώνεις το κίνδυνο εμφράγματος και διαβήτη Τύπου 2.
7. Ο καφές σε βοηθά στη γυμναστική. Θέλεις λίγο περισσότερη ενέργεια για το πρωινό σου τρέξιμο; Πιες καφέ! Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη σωματική αντοχή.
8. Ο καφές δεν παχαίνει. Ένας σκέτος καφές (χωρίς γάλα ή ζάχαρη) έχει πολύ λίγες θερμίδες. Ένα κανονικό φλιτζάνι σκέτου καφέ έχει μόλις 2 θερμίδες.
9. Ο καφές μπορεί να σε βοηθήσει στην καύση λίπους. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ βοηθά στην καύση λίπους και διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεϊνη μπουστάρει το μεταβολισμό κατά 3 με 11%.

Επικοινωνία