25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ!

Από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ενώ μειώνεται το υπόλοιπο των καταθέσεων, αυξάνει το χρήμα σε κυκλοφορία.

Περίπου 25 δις ευρώ υπολογίζεται ότι είναι αυτή τη στιγμή το σύνολο των μετρητών (χαρτονομίσματα και κέρματα) που κυκλοφορούν στην αγορά. Προσοχή: Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, παρά μόνο το λεγόμενο «κυκλοφορούν χρήμα». Κατά συνέπεια πρόκειται για τα λεφτά, με τα οποία ζουν, κινούνται και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους οι Έλληνες την εποχή των capital controls. Και απαντά στο ερώτημα, που συνήθως υπβάλλουν όλοι στον εαυτό τους: «Πώς κινείται σήμερα ο κόσμος;».

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι συνολικά από το 2009 και μετά αποσύρθηκαν από την αγορά, αλλά και τις καταθέσεις, περί τα 110 δις ευρώ Από τον περασμένο Ιανουάριο όμως και μετά παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ενώ μειώνεται το υπόλοιπο των καταθέσεων, αυξάνει το χρήμα σε κυκλοφορία. Η εξήγηση είναι απλή: Ολοι όσοι είχαν λεφτά στις τράπεζες, «σήκωναν» για να έχουν, από το φόβο των capital control, που ήρθαν τελικά στα μέσα της χρονιάς.

Και κάπως έτσι, βρέθηκαν με αυτά τα 25 δις ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται παρκαρισμένα «κάτω από τα στρώματα» και σε άλλα, αυτοσχέδια, θυσαυροφυλακια, σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι κι αυτά τα λεφτά, αργά αλλά σταθερά, μειώνονται, καθώς δεν μπορεί να ανακυκλώνονται 100%. Οπότε, κάποια στιγμή, στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον, θα τελειώσουν.

Αναρτήθηκε από By Sakis

 

Επικοινωνία