ΜΠΛΟΚΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΓΕΝΑΡΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ των ΜΠΛΟΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΟΥ  ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ - ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ

Ενόψει των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, την Τετάρτη 13/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Γυψοχωρίου στην Πέλλα. Ύστερα από μια ζωηρή-εποικοδομητική κουβέντα καταλήξαμε και αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο “γραμμές”, δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές. Από τη μια θα είναι η “γραμμή” της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και από την άλλη είναι η “γραμμή” κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών “σχημάτων”. 

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, εκφράστηκε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά με βάση την οξυμένη επίθεση, αλλά και η αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε με αγώνες την επιβίωσή μας. Σεβόμενοι λοιπόν όλοι την προηγούμενη πορεία μας τα τελευταία χρόνια, καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού, που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων για την σωτηρία μας από το ξεκλήρισμα, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Στήνουμε μπλόκο στην πολιτική που μας εξαθλιώνει και μας διώχνει από τα χωράφια μας, συναποφασίζουμε την κλιμάκωση και  τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουμε. Πήραμε απόφαση να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο στον κόμβο του Γυψοχωρίου στην Πέλλα την Τετάρτη στις 20 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι, διεκδικώντας:

·  Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.  

· Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούςαγρότες με τζίρο ως 40.000 €.

· Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των Αγροτών από το εμπάργκο της Ρωσίας,  που μας επέβαλε η πολιτική της Ε.Ε. χωρίς να διασφαλίσει την διάθεση των προϊόντων μας σε αξιοπρεπείς τιμές ( όπως ήταν πριν το εμπάργκο).

· Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

· Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

· Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση της χαμένης παραγωγής λόγω παγετού ( σε συμπήρηνα ροδάκινα, επιτραπέζια ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα και δαμάσκηνα ) από τον ΕΛΓΑ. Άμεση εκτίμηση και αποζημίωση της χαμένης παραγωγής λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων την άνοιξη και το φθινόπωρο ( σε σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια, βαμβάκια κλπ) από τον ΕΛΓΑ (Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ, ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ ΤΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ). ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

·Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

· Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων,  υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

· Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας ( αν δεν στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι είναι καταδικασμένοι και οι αγρότες ). Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.  

· Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

·Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα ( πληρώνουμε ΓΟΕΒ χωρίς να γίνεται συντήρηση των υπαρχόντων έργων εδώ και πολλά έτη ). Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

· Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.


 

Επικοινωνία