Τι έγινε στη πολυαναμενόμενη σύσκεψη του Eurogroup

Το σύντομο Eurogroup εξελίχθηκε σε... μαραθώνιο, καθώς, η συνάντηση κράτησε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ενώ, νωρίτερα μεταδίδονταν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσε τη μια ώρα διάρκεια.Αυτή την ώρα διεξάγεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων για την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος, ενώ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί τρία προσχέδια τα οποία δεν έγιναν ομόφωνα αποδεκτά.Πηγές από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το βασικό σημείο τριβής είναι εάν θα πρέπει να αναγραφεί η λέξη «παράταση» την οποία απορρίπτει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.«Αυτή είναι η μόνη προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν την πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.Πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να έρθουν άμεσα στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από το EuroWorkingGroup οι οποίοι θα συνεργαστούν με ομολόγους τους από την Ελληνική κυβέρνηση για να αναλύσουν από κοινού τις διαφορές και τις αποκλίσεις ανάμεσα στο ισχύον πρόγραμμα και το σχέδιο Βαρουφάκη. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στροφή της Ελλάδας για το ζήτημα του χρέους

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έκανε υποχώρηση και στο ζήτημα του χρέους, καθώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησε στο ότι δεν τίθεται πια ζήτημα διαγραφής του.Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα για ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή και η ελληνική πλευρά φέρεται να το δέχθηκε.Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων.«Θέσαμε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» λέει η κυβέρνηση.

Εχθρικό κλίμα αλλά ήπιοι τόνοι πριν από τη συνεδρίαση

Νωρίτερα, κατά την είσοδο των υπουργών Οικονομικών, στην αίθουσα συνεδρίασης, οι δηλώσεις ήταν ψύχραιμες, αλλά καταδείκνυαν το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.Οι περισσότεροι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης μίλησαν για μια συνάντηση «πρώτης γνωριμίας» κατά την οποία θα ακούσουν τις προτάσεις της Ελλάδας, ωστόσο, οι περισσότεροι επισήμαναν τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα με τους εταίρους της.

Σόιμπλε: Το πρόγραμμα θα εκτελείται από την Τρόικα που δεν θα τη λέμε Τρόικα

Πιο σκληρός ήταν για ακόμη μια φορά ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος, κατά τις δηλώσεις του, θεώρησε δεδομένο ότι θα εξακολουθεί να είναι σε πρόγραμμα και δήλωσε ότι η Τρόικα θα συνεχίσει να εποπτεύει αυτό το πρόγραμμα όπως και να τη λέμε.Πάντως, ο κ. Σόιμπλε, είχε μια θερμή χειραψία, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχόμενες συσκέψεις της ελληνικής πλευράς με το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε απανωτές συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ εντός και εκτός Eurogroup.Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρόντος του Πόουλ Τόμσεν η οποία έγινε σε καλό κλίμα.Αργότερα, και ενώ οι υπουργοί είχαν μπει στο κτίριο όπου θα γινόταν η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ατύπως έκτακτη συνάντηση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του προέδρου του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής του euroworking group ο οποίος βρισκόταν μυστικά στην Αθήνα τις περασμένες ημέρες.

 

Επικοινωνία