Εντός του 2015 το νέο φορολογικό-Τέλος ο ΕΝΦΙΑ

Την εξαγγελία για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.Η ίδια μίλησε για ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 70 δις ευρώ, σημειώνοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες ει δυνατόν να ενταχθούν όλοι σε ρύθμιση. Τοποθέτησε το νέο σύστημα εισοδήματος στο δεύτερο εξάμηνο και επιτέθηκε σε όσους μιλούν για «ευχολόγια» γύρω από τις λίστες, το λαθρεμπόριο, τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.α. «Να ξαναμιλήσουμε με το κλείσιμο της χρονιάς, να δούμε αν είναι ευχολόγια ή αν θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα», είπε, σημειώνοντας πάντως πως για να γίνουν πραγματικότητα, θα χρειαστεί κατανόηση και βοήθεια των υπουργείων και των ανεξαρτήτων αρχών.

 Η ίδια άλλωστε σημείωσε με νόημα ότι οι νεότεροι σήμερα ελεγκτές λαμβάνουν 750 ευρώ μεικτά τον μήνα.«Εμπιστευόμαστε και αξιοποιούμε το δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες», είπε, σημειώνοντας ότι πολλές λειτουργίες στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν λόγω της αυτοθυσίας των υπαλλήλων και της γενναιότητας άλλων, απέναντι σε παράνομες εντολές ή απειλές από πλευράς ελεγχόμενων. Προανήγγειλε μέτρα που θα ληφθούν σε διαβούλευση με τους διευθυντές και όπου είναι δυνατόν, με το σύνολο των εργαζομενων.Η κ.Βαλαβάνη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα τον συνδυασμό ανακούφισης κοινωνίας και συγκέντρωσης δημοσίων εσόδων απόλυτη προτεραιότητα, ενώ αναφερόμενη στον αγώνα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, είπε ότι θα σταθούν στο ύψος του τερματισμού της λεηλασίας «για πραγματική αξιοποίηση και όχι εκποίηση επιχειρήσεων».

 Προανήγγειλε ακόμα την αποκατάσταση της «κατάφορης παθογένειας» στην συμπεριφορά απέναντι σε όσους εμπιστεύθηκαν στο κράτος τις οικονομίες μίας ζωής, αλλά και ειδικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση προβλημάτων των εργαζομένων που έλαβαν ομόλογα, ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυσή τους. «Καμία πρώτη κατοικία πλέον στο σφυρι για χρέος στο δημόσιο», είπε, ‘όχι’ στη συνέχεια κατασχέσεων ακόμα και αγροτικών μηχανημάτων, ή δέσμευση χρημάτων κτλ. Κάλεσε πάντως όλους να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως βήμα για την οριστική απαλλαγή από αυτόν. Κάλεσε μάλιστα να κάνουν το ίδιο όχι μόνο όσοι μπορούν, αλλά και όσοι δεν μπορούν, αφού «αυτοί είναι που θα ζυγίσουν τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν», όπως είπε, ζητώντας παράλληλα μία «χρονική ανάσα» από τους δημοσιογράφους για να συγκροτήσουν τα μέτρα ανακούφισης πρωτίστως και μετά τα υπόλοιπα.

Πηγή: www.real.gr

 

Επικοινωνία