ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRA ZENECA; ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ…

2021-03-15

H Oλλανδία έγινε η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποφάσισε να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό. Η κίνηση αυτή, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων χωρών και βασίζεται σε αναφορές από τη Δανία και τη Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές και συνιστούν τη χρήση του εμβολίου

Γιατί αναστέλλουν οι χώρες τη χρήση του εμβολίου ;

Υπήρξε αναφορές για άτομα που εμφάνισαν θρόμβωση ημέρες και εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε ότι ένα άτομο στην Αυστρία διαγνώστηκε με θρόμβους αίματος και πέθανε δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτές τις καταστάσεις» τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο. Ένας ακόμη άνθρωπος εισήχθη σε νοσοκομείο στην Αυστρία με πνευμονική εμβολή (απόφραξη στις αρτηρίες στους πνεύμονες) μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένας θάνατος που αφορούσε θρόμβο αίματος αναφέρθηκε στη Δανία.

Στην Ιταλία, ένας 50χρονος άνδρας πιστεύεται επίσης ότι πέθανε από θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT), ενώ υπήρξε ανεπιβεβαίωτη αναφορά άλλου θανάτου στην Ιταλία.

Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που πρόσφατα έλαβαν το εμβόλιο, υποβάλλονταν σε θεραπεία αιμορραγία, θρόμβωση και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Ποιες άλλες χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου;

Η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Iρλανδία δήλωσαν ότι σταματούν προσωρινά όλους τους εμβολιασμούς AstraZeneca για να διερευνήσουν τις αναφορές.
Η Ιταλία ακολούθησε επίσης την Αυστρία, την Εσθονία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία απαγορεύοντας τους εμβολιασμούς με συγκεκριμένη παρτίδα ενός εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca, η οποία στάλθηκε σε 17 χώρες.

Ελάχιστες λεπτομέρειες είναι γνωστές για τα άτομα που υπέστησαν θρόμβωση, όπως λόγου χάρη αν υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα που πολλαπλασίαζαν τον κίνδυνο.
Η Ταϊλάνδη και η Βουλγαρία δήλωσαν επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα καθυστερήσουν τη διάθεση του εν λόγω εμβολίου.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δε σκοπεύουν να σταματήσουν τη διάθεσή του εμβολίου της AstraZeneca, ανάμεσά τους η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο EMA υποστήριξε επίσης την ασφάλεια του εμβολίου της Αstra Zeneca, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο 30 αναφορές θρόμβωσης σε πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο προκαλεί προβλήματα θρόμβωσης.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα όταν τους ζητηθεί, πρόσθεσε.

Τι λέει η AstraZeneca;

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας μας δεν έδειξε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα» τόνισε.

«Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι σημαντικά χαμηλότερος σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από ό, τι θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό»

15-3-2021/18:17