ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ; ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΤΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ…

2022-07-03

Τι είναι η παγκρεατίτιδα: Μια εξήγηση για την ασθένεια που έστειλε τον ντράμερ των Blink-182 Travis Barker στο νοσοκομείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Πόνος στο πάγκρεας: Πρέπει να ανησυχώ;

 Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Travis Barker, ο μακροχρόνιος ντράμερ των Blink-182 και σύζυγος της Kourtney Kardashian, μεταφέρθηκε από την έπαυλή του στο Λος Άντζελες με φορείο σε ένα τοπικό νοσοκομείο αφού διαγνώστηκε με παγκρεατίτιδα. Το πάγκρεας του Barker έγινε φλεγμονή μετά από μια διαδικασία κολονοσκόπησης.

Ο φόβος για την υγεία του μουσικού έχει αφήσει πολλούς να αναρωτιούνται τι είναι η παγκρεατίτιδα και πώς να την αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η παγκρεατίτιδα εμφανίζεται όταν το πάγκρεας, ένας επίπεδος αδένας πίσω από το στομάχι στην άνω κοιλιακή χώρα, έχει φλεγμονή.

Το πάγκρεας είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα να επεξεργάζεται τη ζάχαρη μέσω της πέψης και των ορμονών.

Το πάγκρεας φλεγμονώνεται όταν αυτά τα πεπτικά υγρά επιτίθενται στο όργανο αντί να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος.

Η οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια ήπια μορφή της πάθησης που εμφανίζεται ξαφνικά και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μακροχρόνια και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Η χρόνια μπορεί να εμφανιστεί τυχαία κατά τη διάρκεια πολλών ετών, ενώ προκαλεί σοβαρή ενόχληση στο σώμα. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα για τα άτομα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της παγκρεατίτιδας. Η οξεία εκδοχή προκαλεί πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, κοιλιακό άλγος σε όλη την πλάτη, ευαισθησία όταν αγγίζετε την κοιλιά, πυρετό, γρήγορο σφυγμό, ναυτία και έμετο.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καλύτερη θεραπεία μετά τη διάγνωση της παγκρεατίτιδας. Ωστόσο, η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι πιο απειλητική για τη ζωή και μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή βλάβη στο σώμα.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην άνω κοιλία, κοιλιακό άλγος που αυξάνεται μετά την πέψη, ανεξήγητη απώλεια βάρους και λιπαρά, δύσοσμα κόπρανα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Συνιστάται στα άτομα να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για οξύ ή χρόνιο κοιλιακό άλγος και να αναζητήσουν άμεση προσοχή εάν ο πόνος που προκαλείται από την παγκρεατίτιδα καθιστά αδύνατο να καθίσουν ή να σταθούν ακίνητοι.

Ποιες είναι οι αιτίες; Όταν ενεργοποιούνται τα πεπτικά ένζυμα, εμφανίζεται παγκρεατίτιδα από ερεθισμένα κύτταρα στο πάγκρεας, προκαλώντας φλεγμονή του οργάνου.

Ορισμένες συνήθειες και καταστάσεις που προκαλούν παγκρεατίτιδα περιλαμβάνουν αλκοολισμό, κοιλιακό τραύμα, παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα και πέτρες στη χολή.

Επιπλέον, η μη θεραπευμένη οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια και να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και διαβήτη.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα.

Άλλοι παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατίτιδας, η υπερβολική χρήση τσιγάρου και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παγκρεατίτιδας ενός ατόμου.

Πώς το αντιμετωπίζετε; Ανάλογα με την κατάσταση ενός ατόμου, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα αντιμετωπίζουν διαφορετικά την υπογραμμισμένη αιτία της παγκρεατίτιδας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, ορισμένες πρώιμες θεραπείες περιλαμβάνουν το αδυνάτισμα της καθημερινής διατροφής σας για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανακάμψει.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν σε ασθενείς που πάσχουν από παγκρεατίτιδα, αν η κατάσταση είναι σοβαρή.

Εάν ένα άτομο εισαχθεί σε νοσοκομείο, θα εγχυθούν ενδοφλέβια (IV) υγρά μέσω μιας φλέβας στο χέρι για να αποφευχθεί η αφυδάτωση μέχρι να αναρρώσει το πάγκρεας.

03/7/2022