ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΡΙΔΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ-ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΔΕΣΣΑΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ...

2021-05-13

ΣΧΟΛΙΟ 1

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΑΡΙΔΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΚΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΟΑ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

Πριν λίγες ώρες ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, εξέφρασε τη λύπη του για την αναγνώριση ΑΜΚΕ που εδρεύει στην Αριδαία από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Σε αυτή υπάρχει έγκριση για έναν φορέα που αναφέρεται ως «Μακεδονική κίνηση προώθησης της μητρικής γλώσσας». Όπως σημειώνει, η ΑΜΚΕ εκπροσωπείται και υπάρχει αλληλογραφία με τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Νικόλαο Τσαρκνιά NPO της KRSTE MISIRKOV.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αλμωπίας έγραψε:

«Με λύπη μου ενημερώθηκα στις 12/5/2021 σχετικά με την αναγνώριση μιας ΑΜΚΕ που εδρεύει στην Αριδαία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ψάχνοντας να μάθω, είδα ότι στη σελίδα 35 και με κωδικό 1704 υπάρχει έγκριση για έναν φορέα που αναφέρεται ως «Μακεδονική κίνηση προώθησης της μητρικής γλώσσας», χωρίς τίποτα άλλο. Ψάχνοντας όμως λίγο παραπάνω, είδα ότι αυτή η ΑΜΚΕ εκπροσωπείται και υπάρχει αλληλογραφία με τον Αρχιμανδρίτη Νίκοδημο Νικολαο Τσαρκνιά NPO της KRSTE MISIRKOV.

 Οπότε από την πρώτη στιγμή γεννήθηκαν και κάποια ερωτήματα. Δεν έψαξε κανείς να μάθει τι εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος Αρχιμανδρίτης. Πότε έγινε η αίτηση και από ποιο όνομα. Από ποιον ή ποιους ελέγχθηκε η αίτηση. Συγκεκριμένα η αίτηση που κατατέθηκε ηλεκτρονικά σε τι αναφέρεται; Π.χ. διάδοση μητρικής γλώσσας και έγινε δεκτή; Αν παρόλα αυτά, με τι μελέτη, που βασίστηκαν οι υπάλληλοι αυτοί και έδωσαν μία τέτοια έγκριση; 

Έχουν γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων που θα φέρει μία τέτοια έγκριση; Επειδή προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, το θέμα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. Γιατί, αν υπήρχε παραπλάνηση του υπουργείου, πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση και σίγουρα να μην χρηματοδοτείται μία ΑΜΚΕ που δεν αγαπάει το Έθνος και την Ελλάδα.

Σε ότι με αφορά, η γνώμη μου είναι ότι δεν δίνεις έγκριση, η χρηματοδότηση σε οτιδήποτε, δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία ενός Εθνους. Διαφωνώ με την απόφαση και όποιον την υποστηρίζει. Πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά η υπόθεση και αν έχουν γίνει λάθη σκοπίμως ή επίτηδες να αποδοθούν και οι ευθύνες. Τώρα απαιτείται σοβαρότητα και ενότητα από όλους. Δεν πρέπει να γίνουν άλλα λάθη στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι έγιναν μία φορά και δεν θα συνεχιστούν».

Η θέση του Δημάρχου Έδεσσας ο οποίος έγραψε:

ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ

Ένα έγγραφο που μας ντροπιάζει όλους!

Εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες γνωρίζουμε τον πολιτισμό μας!

Ο Δήμος Έδεσσας είχε αρνηθεί να παραχωρήσει αίθουσα στον σύλλογο Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» για διδασκαλία της δήθεν γλώσσας τους.

Μία είναι η γλώσσα των Μακεδόνων, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

Μάλλον το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έψαξε να βρει τι πρεσβεύει ο συγκεκριμένος σύλλογος και τον έχει εντάξει στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων της χώρας μας.

Ζητούμε την άμεση αντίδραση των Μακεδόνων Βουλευτών και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ντροπή! Βρείτε τρόπο να ανακαλέσετε!

Ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σημειώνεται πως η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών. Από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά.

Διευκρινίζεται τέλος πως ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

13-5-2021/08:57

ΣΧΟΛΙΟ 1

Ημερομηνία:

2021-05-14 22:38

Το Όνομά σας:

Ενας καλόπιστος Πολίτης

Μήνυμα:

Ο ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΤΣΑΡΚΝΙΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΘΕΣΕΙ.
Ο ΠΑΡΑΛΑΒΩΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΚΝΙΑ ΣΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΌΜΩΣ;
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
ΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ή Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΈΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ.
ΗΔΗ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΘΕΊ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ.
ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ........ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ........ΕΛΛΑΔΑ.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΊΕΣ.