ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!!

2022-06-27

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, να διατηρήσεις τα κιλά σου ή να πετύχεις συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, αυτός ο ο χρόνος αυξάνεται. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχεις αυτά τα πολύτιμα για την υγεία σου 30 λεπτά; Να τι προτείνουν οι ειδικοί.

Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι και κάθε πότε

Η γενική οδηγία για υγιή σωματική δραστηριότητα είναι 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Είναι όμως αυτή η άσκηση αρκετή, για τη διατήρηση της γενικής σωματικής υγείας; Τι πρέπει να κάνεις αν δεν έχεiς χρόνο στο πρόγραμμά σoυ να γυμνάζεσαι για 30 λεπτά την ημέρα;

Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι για συντήρηση και μακροζωία

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή συνολικά 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Για μακροζωία, σαφώς αρκούν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο Δρ. I-Min Lee, καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, μιλώντας στους New York Times.

Το CDC συνιστά 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία.

Μαζί με την αερόβια άσκηση, οι ειδικοί συνιστούν δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι γυμνασμένοι μύες προσθέτουν έξτρα πόντους στη γενική σωματική υγεία.

Τι γίνεται αν δεν έχεις χρόνο να γυμνάζεσαι καθημερινά;

«Γνωρίζουμε ότι 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ακούγονται πολλά, αλλά δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα», συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αντίθετα συμβουλεύουν ότι εφόσον έχεις 150 λεπτά, μπορείς να κατανείμεις τη δραστηριότητα με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει στο πρόγραμμά σου. Είτε πρόκειται για μικρότερες προπονήσεις πολλές φορές την ημέρα, είτε για μερικές μεγάλες προπονήσεις.

«Δεν έχει σημασία αν η άσκηση γίνεται σε μια μεγάλη, συνεχή συνεδρία 30 λεπτών ή διασκορπίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μικρότερες συνεδρίες», σύμφωνα με τους New York Times. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να ενσωματώσεις 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας στην ημέρα σου, οποιαδήποτε σωματική άσκηση, είναι καλύτερη από την παντελή έλλειψη. Οι ενήλικες με λιγότερο καθιστική ζωή που έχουν οποιαδήποτε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, έχουν κάποια οφέλη για την υγεία.

Αρκούν 30 λεπτά για απώλεια βάρους;

Οι αναφορές δείχνουν ότι 150 λεπτά την εβδομάδα είναι καλά για τη διατήρηση του βάρους, αλλά η απώλεια βάρους ή η προπόνηση απαιτεί περισσότερη δραστηριότητα.

«Για να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία και να βοηθήσουμε στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση της απώλειας βάρους, συνιστώνται τουλάχιστον 300 λεπτά την εβδομάδα», σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε σχετικές δηλώσεις τους στους New York Times, επιστήμονες της Mayo Clinic υπογραμμίζουν ότι όσο πιο δραστήριοι είμαστε, πολύ περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα, τόσο περισσότερο μειώνονται οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες και τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ζωή μας.

27/6/2022