ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ…

2024-01-09

Φαίνεται προφανές ότι οι υγιεινές συνήθειες αυξάνουν τη μακροζωία σας, αλλά μερικές φορές εστιάζουμε υπερβολικά στις καλές πτυχές του τρόπου ζωής μας και παραβλέπουμε τις κακές συνήθειες που στην πραγματικότητα μειώνουν τη διάρκεια ζωής μας.

 Όλοι κάνουμε κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το να παρακολουθούμε μια σειρά κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου ή να φάμε μια πάρα πολλές φέτες πίτσα, αλλά αυτά είναι μεμονωμένες.

Αυτές, ωστόσο, είναι συνήθειες ή μακροχρόνιες ενέργειες που μπορεί να γνωρίζουμε ή όχι. Και όχι, δεν εννοούμε το κάπνισμα, το ποτό ή οτιδήποτε είναι κοινό γνωστό. 

Μερικά στοιχεία σε αυτήν τη λίστα φαίνονται προφανή, αλλά μερικά μπορεί να σας φανούν απρόοπτα. Μπορεί επίσης να μην θυμάστε να έχετε επίγνωση ορισμένων από αυτές τις ενέργειες, γι' αυτό όταν διαβάζετε να είστε προσεκτικοί!

10 Πράγματα που δεν σας αφήνουν να ζήσετε περισσότερο

  • Δεν διαχειρίζεστε τον ύπνο σας. Είτε δεν κοιμάστε αρκετά είτε κοιμάστε πολύ – και τα δύο έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και τη διάρκεια ζωής σας. Ο ύπνος λιγότερων από 6 ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό θνησιμότητας κατά 12% σε σύγκριση με κάποιον που έχει πιο υγιείς 8 ώρες. Από την άλλη πλευρά, όμως, εάν κοιμάστε πάνω από 9 ώρες τη νύχτα, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής σας. Γενικά, οι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν να κοιμούνται μεταξύ 7-9 ωρών τη νύχτα, ώστε να μπορούν να ξυπνούν νιώθοντας πλήρως ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια.
  • Δεν ασκείστε καλά. Είναι γνωστό ότι θα πρέπει να κάνετε κάποια μέτρια αερόβια δραστηριότητα (όπως περπάτημα) για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα – ή 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες. Μπορείτε επίσης να κάνετε 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, όπως αθλήματα 2-3 φορές την εβδομάδα. Αλλά εκτός από την αερόβια δραστηριότητα, είναι σημαντικό να ασκείτε και άλλους μύες. Εάν εστιάσετε πλήρως στο καρδιο, το σώμα σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην καύση λίπους. Κάντε κάποια προπόνηση δύναμης για να εξισορροπήσετε τα πράγματα, όπως squats ή sit-ups.
  • Χρησιμοποιήστε υπερβολική τεχνολογία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να περνούν το ισοδύναμο των 3 δεκαετιών της ζωής τους κοιτάζοντας μια οθόνη. Η νυχτερινή έκθεση στο φως μπορεί να χαλάσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Επιπλέον, η συνεχής χρήση ενός smartphone ή η κακή στάση του σώματος κατά τη χρήση ενός φορητού υπολογιστή οδηγεί σε πίεση στο λαιμό, τους ώμους, το κεφάλι και την πλάτη σας. Αυτό ασκεί περιττή πίεση στα εσωτερικά όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, ο οποίος μειώνει τη διάρκεια ζωής σας.
  • Να μην τρώτε υγιεινή διατροφή. Το κρέας έχει υπέροχη γεύση, αλλά το υπερβολικό κρέας και η έλλειψη αρκετών φρούτων και λαχανικών σημαίνει ότι έχετε μια μη ισορροπημένη –και ανθυγιεινή– διατροφή. Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, συμπεριλάβετε τουλάχιστον 1 πιάτο φυτικής προέλευσης σε κάθε γεύμα. Θα πρέπει επίσης να πίνετε περισσότερο νερό για να βοηθήσετε το σώμα σας να επεξεργάζεται τα άλατα και τη γλυκόζη. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι σας κρατά επίσης γεμάτους ενέργεια και ενισχύει τα διαφορετικά συστήματα του σώματός σας.
  • Να κάθεστε πάρα πολύ. Ναι, μπορεί να έχετε μειωμένη διάρκεια ζωής – 2 χρόνια λιγότερο, για την ακρίβεια. Εάν κάθεστε για 6 ή περισσότερες ώρες την ημέρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας, έχετε 20% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ινσουλίνης και πιο αργό μεταβολισμό. Το κάθισμα είναι αναπόφευκτο για άτομα που εργάζονται στο γραφείο ή εργάζονται από το σπίτι, αλλά μπορείτε να τα διαλύσετε όρθια και περπατώντας κάθε ώρα περίπου. Οι σύντομες εκρήξεις άσκησης έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σας δίνουν επίσης μια γρήγορη ώθηση ενέργειας!
  • Όχι κοινωνικοποίηση. Εμείς οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα – προοριζόμαστε να είμαστε σε κοινότητες. Η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει την ψυχική σας υγεία και τη γενική ευημερία σας. Η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο το κάπνισμα σε ορισμένες πτυχές, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις έχουν επίσης θετική επίδραση στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα μας. Σε ηλικία, φύλο και κατάσταση υγείας, τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από αιτίες θνησιμότητας.
  • Αποτυχία λήψης εξετάσεων. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, όπως λέει η παροιμία. Εάν δεν πηγαίνετε για τακτικούς ελέγχους (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο), ενδέχεται να μην αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα υγείας προτού επιδεινωθούν. Ακόμα κι αν δεν είστε συμπτωματικός τώρα, μπορεί να έχετε υποκείμενες παθήσεις που θα σας επηρεάσουν περαιτέρω. Κάντε μια πλήρη ετήσια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις όπως εξετάσεις αίματος, κολονοσκοπήσεις και ΗΚΓ. Αυτά θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πιθανές ελλείψεις στη διατροφή του σώματός σας ή την αρχή ασθενειών. Όσο νωρίτερα πιάσετε κάτι, τόσο πιο θεραπεύσιμο είναι.
  • Οδηγηθείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Στη θέση αυτών των ανθυγιεινών συνηθειών που μειώνουν τη διάρκεια ζωής σας, μπορείτε να στραφείτε σε πιο υγιεινές συνήθειες που θα βελτιώσουν τη συνολική σας ευημερία. Αυτά δεν είναι οριστικά και σίγουρα δεν είναι τα πάντα, αλλά σίγουρα θα είναι μια ώθηση στον τρόπο ζωής σας.
  • Κάντε περισσότερη και ποικίλη άσκηση. Αντί να εστιάσετε μόνο σε καρδιο ή απλώς προπόνηση δύναμης, στοχεύστε στην ισορροπία και των δύο. Πηγαίνετε για τρέξιμο και στη συνέχεια κάντε μερικά push-ups ή μια σανίδα διάρκειας ενός λεπτού ή κάντε τζάμπινγκ τζακ και κρίκους. Πηγαίνετε στον διάδρομο πριν κάνετε μερικά βάρη στο γυμναστήριο. Η εξισορρόπηση των μορφών άσκησης κάνει το σώμα σας να καίει λίπος πιο αποτελεσματικά.
  • Αποκτήστε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σας είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την προσωπική υγεία. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε σε ένα άνετο στρώμα (σκληρό ή μαλακό εξαρτάται από εσάς!) με σεντόνια καλής ποιότητας. Αλλάζετε επίσης τα σεντόνια σας μία φορά την εβδομάδα για καλύτερη υγιεινή.

09/01/2024