ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΒΓΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟ-ΙΟ…

2021-12-30

Άλλαξε το πρωτόκολλο καραντίνας για τον κορονοϊό. Τι κάνουμε εάν κολλήσουμε ή έρθουμε σε επαφή με κρούσμα και πόσες μέρες πρέπει να κάτσουμε σπίτι.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο πρωτόκολλο καραντίνας για τον κορονοϊό και πλέον όσοι νοσήσουν θα κάθονται λιγότερες μέρες στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υιοθέτησε την απόφαση που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, έπειτα από σχετική πρόταση του CDC, ώστε να μην ξεμείνει η αγορά από εργατικά χέρια, όπως σημείωσε και ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Άντονι Φάουτσι.

Έτσι, η καραντίνα μετατρέπεται πλέον σε πέντε μέρες, ενώ μετά την 5η μέρα όσοι κόλλησαν κυκλοφορούν και εργάζονται κανονικά, όμως θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που δεν έχει υποχωρήσει ο πυρετός, παραμένουν κανονικά σε καραντίνα.

Ακολουθεί αναλυτικά το νέο πρωτόκολλο που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ:

Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2

- Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2

i. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:

Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.

ii. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Β. Γενικός πληθυσμός

Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 - Απομόνωση:

- Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

- Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα - Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5 η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

- Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

- Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

- Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Σημειώνεται, πως για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής. 

Δείτε όλα τα μέτρα αναλυτικά  Ε  Δ  Ω...

30-12-2021/09:33