ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΄΄''ΟΜΙΚΡΟΝ'' ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ!!

2021-12-17

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και πρέπει να προσέξουμε

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος αν πάσχει από απλό κρυολόγημα ή από κορονοϊό, καθώς υπάρχουν «κοινά» συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, συστήνουν συχνά τεστ.

Προτού εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού, εάν κάποιος είχε συνάχι και πονοκέφαλο, θα υπέθετε εύκολα ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο κρύωμα.

Πλέον όμως, πόσο σίγουροι είμαστε ότι πρόκειται για ένα απλό κρύωμα και όχι για κορονοϊό; Την απάντηση στο ερώτημα δίνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το τυπικό κρύωμα προκαλείται από διαφορετικό στέλεχος ιού σε σχέση με την Covid-19.

Ωστόσο, με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που προκαλεί συχνά ήπια συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο και πονοκέφαλο, είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τη διαφορά χωρίς να κάνει τεστ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε τεστ ακόμα και όταν δεν έχουμε συμπτώματα.

Μάλιστα ανέφερε πως σχεδόν τα μισά περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα, «χάνονται» επειδή δεν παρουσιάζουν τα «κλασικά» συμπτώματα του κορονοϊού, όπως είναι ο πυρετός, ο επίμονος βήχας και η απώλεια όσφρησης και γεύσης.

«Η Όμικρον είναι πιθανότατα περισσότερο, πολύ περισσότερο όμοια στις ήπιες παραλλαγές που βλέπουμε σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την Δέλτα, από οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.

Η Κριστίνα Μάριοτ, επικεφαλής του Royal Society for Public Health, δηλώνει σχετικά: «Στοιχεία δείχνουν ότι άτομα που έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις του εμβολίου, τυπικά παρουσιάζουν λιγότερα σοβαρά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, συνάχι, απώλεια όσφρησης και πονόλαιμο.

«Είναι σημαντικό για άτομα πλήρως εμβολιασμένα, να παραμένουν σε εγρήγορση για συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και να κάνουν τεστ, εάν ζουν ή εργάζονται με άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από την νόσο».

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη «Zoe Covid Symptom», έχουν ταυτοποιηθεί τα κορυφαία συμπτώματα που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Πονοκέφαλος: Παρότι οι πονοκέφαλοι είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα κορονοϊού, αποτελούν ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη και πιο κοινό σύμπτωμα από τα κλασικά όπως ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πονοκέφαλοι από κορονοϊό, τείνουν να είναι από ήπια έως πολύ επώδυνοι, εμφανίζονται και στις δύο μεριές του κεφαλιού και μπορεί να κρατήσουν για πάνω από τρεις ημέρες ενώ είναι ανθεκτικοί στα παυσίπονα.

Καταρροή: Τον περασμένο χειμώνα, η μελέτη ZOE έδειξε ότι η καταρροή της μύτης ήταν το δεύτερο πιο συχνά καταγεγραμμένο σύμπτωμα μετά από τους πονοκεφάλους, με σχεδόν το 60% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό με απώλεια όσφρησης να αναφέρουν και εκείνοι ότι έχουν καταρροή.

Τα στοιχειά δείχνουν ότι όταν τα ποσοστά κορονοϊού είναι υψηλά, οι πιθανότητες για καταρροή εξαιτιάς του ιού, είναι επίσης μεγάλες. Συμπεραίνει δε πως ενώ πολλοί με κορονοϊό αναφέρουν καταρροή, είναι δύσκολο να το ορίσουμε ως οριστικό σύμπτωμα καθώς είναι πολύ συχνό, ειδικά τον χειμώνα.

Φτάρνισμα: Το φτάρνισμα περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κορονοϊού σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, παρότι επισημαίνεται ότι το φτάρνισμα είναι πιο πιθανό να αποτελεί σημάδι κρυολογήματος ή αλλεργίας.

Πονόλαιμος: Πολλοί με κορονοϊό έχουν αναφέρει ότι έχουν πονόλαιμο που μοιάζει με εκείνον που έχουμε όταν πάσχουμε από κρυολόγημα ή λαρυγγίτιδα. Οι πονόλαιμοι που συνδέονται με τον κορονοϊό, τείνουν να είναι ήπιοι και διαρκούν μέχρι πέντε ημέρες, επομένως ένας πολύ οξύς πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο, μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, σχεδόν οι μισοί από τους νοσήσαντες με κορονοϊό, έχουν αναφέρει ότι έχουν πονόλαιμο παρότι είναι πιο συχνό σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 65 ετών από τους ηλικιωμένους ή τους κάτω από 18 ετών.

Απώλεια όσφρησης: Παραμένει η πιο ισχυρή ένδειξη για μόλυνση με κορονοϊό, ανεξάρτητα το φύλο, την ηλικία ή την σοβαρότητα της ασθένειας. Ενώ οι νοσήσαντες με Covid μπορεί να μην χάσουν εντελώς την όσφρησή τους, μπορεί αυτή να αλλάξει οπότε να μην μπορούν να μυρίσουν πράγματα με έντονο άρωμα ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η αίσθηση της γεύσης.

Επίμονος βήχας: Ο επίμονος βήχας είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα της Covid, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE, μόνο περίπου τέσσερις στους δέκα νοσήσαντες, θα παρουσιάσουν το σύμπτωμα αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, «επίμονος» σημαίνει βήχας πολλές φορές την ημέρα για μισή μέρα ή περισσότερο».

Ο βήχας που σχετίζεται με τον κορονοϊό, είναι συνήθως ξηρόβηχας. Ένας επίμονος βήχας τείνει να εμφανίζεται περίπου λίγες ημέρες μετά τη νόσηση και συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες.

17-12-2021/20:12