ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ…

2021-12-12

Ποιος δεν θέλει υγιή και κατάλευκα δόντια; Ο καλύτερος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι η πρόληψη. Το καθημερινό σωστό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Αυτά είναι τα μυστικά της στοματικής υγείας και της πρόληψης του πόνου.

Εξίσου σημαντικός είναι ο οδοντιατρικός καθαρισμός και η ορθοδοντική θεραπεία που τοποθετεί τα δόντια σε σωστές θέσεις ώστε να καθαρίζονται εύκολα.

Ο παράγοντας που επιδρά σημαντικά στην υγεία των δοντιών μας είναι η διατροφή.

Τροφές που έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια

  • Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή και ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και λεμόνι, είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών (το εξωτερικό, σκληρό «σμάλτο» τους).
  • Καραμέλες: Οι μαλακές καραμέλες που κολλάνε στα δόντια είναι οι χειρότερες. Γιατί μπορεί να παραμείνουν πάνω και ανάμεσά τους για πολλές ώρες, επιτρέποντας στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Στη διαδικασία αυτή παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα.
  • Αναψυκτικά: Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών ευνοεί την τερηδόνα. Ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται πως είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή.
  • Ενεργειακά ροφήματα: Περιέχουν και αυτά πολλά οξέα και ζάχαρ. Κι επομένως είναι εξίσου επιζήμια. Αυτό είχε δείξει το 2008 μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
  • Κρασί: Περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια. Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.
  • Πατατάκια: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα πατατάκια, τα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια.
  • Καφές και τσάι: Τα δύο αγαπημένα ροφήματα μπορεί να κηλιδώσουν τα δόντια. Εκτός από τον αποχρωματισμό, όμως, τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια. Μερικές ποικιλίες μαύρου τσαγιού δημιουργούν εντονότερες κηλίδες στα δόντια απ' ό,τι ο καφές και υπαίτιες γι' αυτό είναι οι τανίνες (όπως συμβαίνει και με το κόκκινο κρασί)

12/12/2021