ΚΟΡΟΝΟ-ΙΟΣ ΣΤΗΝ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ: ΑΡΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ Κ.Υ ΑΡΙΔΑΙΑΣ & Κ. ΒΡΥΣΗΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…

2021-04-08

Σύμφωνα με τη χθεσινή (6/4) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπη και σε αυτό το κύμα, με το φάσμα διασποράς του κορωνοϊού, δεδομένου ότι έχει έναν από τους υψηλότερους μ.ο. κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες (45,71) αλλά και αριθμό μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους (64,43) σε ολόκληρη τη χώρα.

"Αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλά τεστ που μας βοηθούν να έχουμε μια εικόνα, αλλά υπάρχουν και αυτοί που τους μιλάς και δεν καταλαβαίνουν. Οι αρνητές αποτελούν τεράστια "πληγή" για την περιοχή μας, διότι γνωρίζουν πως έχουν πρόβλημα και παρ' όλα αυτά δεν λαμβάνουν κανένα απολύτως μέτρο" τονίζει στο GRTimes ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Συνεχίζοντας μάλιστα, δεν παραλείπει να ζητήσει από τους πολίτες, τώρα που η κατάσταση δείχνει ξανά να επιβαρύνεται, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. "Κάνω έκκληση στον κόσμο για τήρηση των μέτρων μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Γνωρίζω, ότι όλοι έχουν κουραστεί. Και εμείς έχουμε κουραστεί, αλλά τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε στο τέλος, να φοράμε τη μάσκα μας και να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις" σημειώνει ο αντιπεριφειάρχης.

Πρόεδρος ΕΝΙΠ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα Υγείας

Στο μεταξύ, τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στα δύο μεγάλα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τόνισε στο GRTimes ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της περιοχής, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

"Αυτή τη στιγμή από το Κέντρο Υγείας της Κρύας Βρύσης λείπουν περίπου 15 γιατροί και άλλοι 11 από αυτό της Αριδαίας. Δηλαδή, υπάρχουν 26 κενές οργανικές θέσεις που είναι πάρα πολλές για αυτή την κρίση. Την ίδια ώρα, αυτοί που εργάζονται έχουν γίνει "λάστιχο" καθώς όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις, ενώ αυτοί οι λίγοι συμβασιούχοι που υπάρχουν, δεν μπορούν δώσουν απάντηση στο πρόβλημα" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, συμπληρώνει ωστόσο, ότι "χάρη στην υπερπροσπάθεια και την αυτοθυσία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αυτή τη στιγμή τα ποσοστά και οι αριθμοί των εμβολιασμών σε σχέση με άλλους νομούς είναι πολύ καλοί. Δεν ξέρω για πόσο μπορούν να συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς ειδικότερα τώρα που μας ζητούν 200 και 300 εμβολιασμούς την ημέρα, ωστόσο η προσπάθεια από ένα αποκαμωμένο προσωπικό που εργάζεται από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ είναι τεράστια".

Γέμισαν οι ΜΕΘ σε Γιαννιτσά - Έδεσσα

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία αρχίζει να γίνεται δύσκολη και η πίεση ασφυκτική, δεδομένου ότι σε Γιαννιτσά και Έδεσσα υπάρχει πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ.

"Στα Γιαννιτσά με το αποδεκατισμένο προσωπικό, η ΜΕΘ δουλεύει στο φουλ με 6/6 κρεβάτια, ενώ καλυμμένες είναι και οι τρεις κλίνες στο νοσοκομείο της Έδεσσας. Όμως και αυτό είναι βασικό ζήτημα. Η έλλειψη δηλαδή κρεβατιών ΜΕΘ που είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που διασωληνώνονται σε απλές κλίνες" τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ.

Τέλος σε ότι αφορά τα τεστ, ο κ. Αποστολίδης σημειώνει ότι "μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σωστά τα μαζικά τεστ έτσι ώστε να εντοπιστούν τα κρούσματα και να ιχνηλατηθούν. Ποτέ δεν έχει γίνει πραγματικός έλεγχος της διασποράς, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα είναι λίγα και επιβαρύνονται με ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

 Επίσης, τα rapid test μπορεί να δώσουν μια λαθεμένη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό στην πρωτοβάθμια ώστε να κρατήσει μακριά τις πρακτικές των αρνητών. Δεν υπάρχει δηλαδή ένας ικανός αριθμός ατόμων, να ενημερώνει τον κόσμο και να τον κρατά σε εγρήγορση. Για τη χαλαρότητα και τις εικόνες συνωστισμού υπάρχει ευθύνη, διότι η Πολιτεία είναι αυτή που δεν έχει ενισχύσει το σύστημα Υγείας, ώστε να υπάρχουμε παντού, να απαντούμε όπου χρειάζεται και να ενισχύουμε την προσπάθεια του κόσμου".

08-4-2021/11:45