‘’ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ’’ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ!!-ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ…

2021-10-17

Πέρυσι ο ιός της γρίπης κυριολεκτικά εξαφανίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της πανδημίας ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι αρκετοί νομοί στη Βόρεια Ελλάδα, η επερχόμενη διασπορά του ιού της γρίπης έρχεται να κάνει δυσκολότερη τη μάχη για να μην πιεστεί κι άλλο το ΕΣΥ.

Πέρσι τα αυστηρά μέτρα προστασίας και τα lockdown κατάφεραν κυριολεκτικά να εξαφανίσουν την εποχική γρίπη, ενώ φέτος επιστήμονες ανησυχούν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο καθώς υπάρχουν ελευθερίες για τους εμβολιασμένους και άρα θα υπάρξει συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους την ώρα που το ποσοστό των μη εμβολιασμένων είναι μεγάλο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά κορονοϊού και γρίπης.

Εμβολιασμοί κατά της γρίπης

Η πλατφόρμα για τη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης έχει ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου και όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, «ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί έως τώρα». Πρόκειται για άτομα που για λόγους υγείας και ηλικίας έπρεπε να το πράξουν νωρίς.

«Οι εμβολιασμοί για τη γρίπη θα αρχίσουν στο τέλος του Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου» εξήγησε ο κ. Ευγενίδης προσθέτοντας ότι τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης έχουν ήδη παραλάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων και τις επόμενες ημέρες θα λάβουν και την επόμενη προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις και να κυλήσει ομαλά ο εμβολιασμός.

Το 2020 μπορεί να καταφέραμε να μην έχουμε εξάπλωση του ιού της γρίπης, αλλά αυτό επιτεύχθηκε όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, λόγω της χρήσης μάσκας.

«Πέρσι δεν υπήρξε πρόβλημα με τον ιό της γρίπης γιατί φορούσαμε μάσκες για τον κορονοϊό, αλλά έτσι αποτράπηκε και ο ιός της γρίπης. Όμως τώρα με τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, κάποιοι δεν θα φορούν μάσκες και κατά συνέπεια ο ιός της γρίπης θα βρει τον τρόπο να κάνει τη δουλειά του» εξήγησε ο κ. Κιουμής.

Τόνισε δε, ότι «επειδή οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να έχουν τον κίνδυνο νόσησης -ήπιας μορφής βέβαια- και να μεταδώσουν τον κορονοϊό, όντως υπάρχει κίνδυνος και υπάρχει και εκτίμηση από διεθνείς παράγοντες της Υγείας ότι φέτος θα τον δούμε τον ιό της γρίπης».

Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης

Με τέτοια δεδομένα όμως μήπως θα έπρεπε ο κόσμος να σπεύσει να εμβολιαστεί νωρίτερα για την εποχική γρίπη;

«Όχι, δεν πρέπει να εμβολιαστεί νωρίτερα για τον λόγο ότι το εμβόλιο αυτό μας καλύπτει μεν για τη χρονιά που το κάνουμε, αλλά η κάλυψή του δεν είναι ισοδύναμη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Που σημαίνει ότι τους 3-4 πρώτους μήνες είναι περισσότερο έντονη (σ.σ. η κάλυψη) και στη συνέχεια εξασθενεί. Εάν κάποιος κάνει το εμβόλιο πάρα πολύ νωρίς, τότε σημαίνει ότι καταναλώνει τους μήνες της μέγιστης προστασίας όταν σε μεγάλο ποσοστό η γρίπη δεν είναι παρούσα» εξηγεί ο ειδικός.

Ο κ. Κιουμής μάλιστα ανέφερε ότι το εμβόλιο για τη γρίπη «με βάση τα στοιχεία της Ελλάδας», κανονικά θα έπρεπε να γίνεται τον Νοέμβριο κι όχι τον Οκτώβριο.

«Τα τελευταία πολλά χρόνια στην Ελλάδα η εποχή της γρίπης ξεκινά από τα μέσα του Δεκεμβρίου και διαρκεί έως και τον Μάρτιο» παρατήρησε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κιουμής ανέφερε ότι τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, όπως οι μάσκες, θα πρέπει να τηρηθούν σωστά γιατί αποτελούν ασπίδα προστασίας και για τον ιό της γρίπης.

Γρίπη: Ο εμβολιασμός μειώνει το κίνδυνο σοβαρών καρδιακών επιπλοκών μεταξύ ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα

Η ιογενής γρίπη (seasonal influenza) είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β. Έχει χαρακτηριστικά επιδημίας σχεδόν κάθε χρόνο κυρίως τους χειμερινούς μήνες σε περιοχές με εύκρατο κλίμα. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Οι ιοί τη γρίπης αλλάζουν τα αντιγονικά χαρακτηριστικά συχνά, επομένως το μέγεθος της ετήσιας επιδημικής έξαρσης εξαρτάται από ευπάθεια του γενικού πληθυσμού σε στελέχη ιών με νέα αντιγόνα. Το πλέον συχνό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της ιογενούς γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. 

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια κατά της γρίπης βασίζεται στο σχηματισμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων κυρίως έναντι της αιμαγλουτινίνης, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για τη μεταδοτικότητα και την μολυσματικότητα του ιού. Νέα εμβόλια κατασκευάζονται κάθε χρόνο ώστε να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλαγμένων στελεχών τόσο του ιού γρίπης Α όσο και του Β.

Τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε ανοσοκατεσταλμένους, περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β και χορηγούνται σε μία δόση. 

Οι πληθυσμοί που έχουν το μεγαλύτερο όφελος είναι έγκυες ανεξαρτήτως τριμήνου, ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, επαγγελματίες υγείας, άτομα σε κλειστές κοινότητες, με υποκείμενα νοσήματα καθώς και όσοι έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. 

Μάλιστα η συγχορήγηση του εμβολίου μαζί με αυτό κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι αποδεκτή αρκεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες δίνουν έμφαση στη προστασία των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα από τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας), Ωραιάνθη Φιστέ και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά σχετικά με τα οφέλη του εμβολίου της γρίπης.

Σε μία προηγούμενη μετα-ανάλυση δεδομένων από 6700 ασθενείς δημοσιευμένη το περιοδικό Journal of American Medical Association, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμμάτων ήταν σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν. Το όφελος αποδίδεται στην ιδιαίτερη ευπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος που παρουσιάζουν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας με τη γρίπη.

Η πρόσφατη διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη IAMI που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation και συμπεριέλαβε 2532 νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από έμφραγμα ή αγγειοπλαστική έδειξε ότι η ενδονοσοκομειακή χορήγηση του εμβολίου οδήγηση σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές επιπλοκές από το εμβόλιο.

Επιπροσθέτως, μία προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation με δεδομένα από την εθνική βάση δεδομένων ασθενών της Δανίας, έδειξε μείωση κατά 18% της θνητότητας μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης έγκαιρα πριν την κορύφωση της εποχικής δραστηριότητας του ιού.

Συμπερασματικά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η χορήγηση του εμβολίου σε ετήσια βάση πριν την επιδημική έξαρση του ιού οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

17/10/2021