ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…

2022-11-16

Εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων τους, με αποτέλεσμα καθημερινά να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εκτελέσουν τις συνταγές των ασθενών, των οποίων η ταλαιπωρία είναι τεράστια.

Από την αγορά λείπουν αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αναδείξει το πρόβλημα, τονίζοντας ότι το ζήτημα των ελλείψεων αποτελεί πρωταρχικό θέμα δημοσίας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί φαρμακοποιούς και ταλαιπωρεί ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Βουλή, ανέφερε πως τα αίτια των ελλείψεων είναι τα εξής:

  • Παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Ενεργειακή κρίση, η οποία επιτείνει το πρόβλημα, λόγω απουσίας πρώτων υλών.
  • Απροθυμία παραγωγής φαρμάκων, τα οποία είναι χαμηλού κόστους και όχι μόνο στην Ελλάδα.
  • Το φαινόμενο "σκούπα" στα φαρμακεία, όπου κρατιούνται φάρμακα.
  • Η τάση της Φαρμακοβιομηχανίας να τροφοδοτεί την αγορά με το "σταγονόμετρο", όταν παρατηρούνται παράλληλες εξαγωγές.

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως - εντός της εβδομάδας - ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παράλληλα, επικαιροποιούνται οι αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, έπειτα από ενημέρωση για την επάρκεια στην αγορά και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

16/11/2022