ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΗΧΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ!!

2023-01-10

Αναγνωρίστε τους ήχους που παράγει το σώμα μας και μάθετε ποιοί είναι αθώοι και ποιοί αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά...

Μερικές φορές το σώμα μας διαμαρτύρεται και προσπαθεί να μας ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει χρησιμοποιώντας διάφορους ήχους, μερικοί από αυτούς είναι αθώοι και φυσιολογικοί και κάποιοι άλλοι χρήζουν προσοχής. Μάθετε λοιπόν σε ποιους από τους ήχους τους σώματος πρέπει να δώσετε σημασία και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

1. Αν βουίζουν τα αυτιά σας
Το πιο συνηθισμένο αίτιο για τις εμβοές (βοητό στα αυτιά) είναι η κυψελίδα που συγκεντρώνεται στα αυτιά μας και είναι γνωστή και ως "κερί". Στην περίπτωση που για τις εμβοές ευθύνεται το κερί ο ωτορινολαρυγγολόγος θα το απομακρύνει τραβώντας το έξω με ένα ειδικό μηχάνημα. Ακόμη στα φαρμακεία θα βρείτε και ειδικές σταγόνες με φυσική σύσταση για την αντιμετώπιση της κυψελίδας.

Άλλη συνηθισμένη αιτία είναι η συνήθεια να ακούμε δυνατά μουσική, είτε με ακουστικά στο Mp3 player, είτε όταν βγαίνουμε έξω για να διασκεδάσουμε. Στην περίπτωση που οι εμβοές επιμένουν και συνοδεύονται από πόνο απευθυνθείτε σε ωττορινολαρυγγολόγο γιατί μπορεί να έχει προκληθεί τραυματισμός του τυμπάνου. Συχνά οι εμβοές οφείλονται και στην βαρηκοΐα της τρίτης ηλικίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μια λύση είναι και η χρήση ακουστικού. Βουητό προκαλεί -αν και πιο σπάνια- και η ιγμορίτιδα, όταν η φλεγμονή επεκταθεί προς την ευσταχιανή σάλπιγγα. Αν καταπολεμήσετε την ιγμορίτιδα, οι εμβοές θα υποχωρήσουν.

Επειδή ωστόσο (αν και πιο σπάνια) το βουητό μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρές αιτίες για αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε τον ωττορινολαρυγγολόγο.

2. Κάνουν κρακ οι αρθρώσεις σας
Συχνά οι αρθρώσεις μας, (γόνατα, τα δάχτυλα αλλά και άλλες αρθρώσεις του σώματός μας), κάνουν αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο στη διάρκεια μίας κίνησης. Πολλοί μάλιστα προκαλούν αυτό το θόρυβο πιέζοντας τα δάκτυλά τους.

Ο ήχος αυτός τις περισσότερες φορές είναι αθώος και δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο, ενώ οφείλεται στο τρίψιμο του τένοντα στο οστό και από τη μετατόπιση των υγρών των αρθρώσεων. Ακόμη και όταν τον προκαλούμε επίτηδες («σπάμε» τα δάκτυλά μας) δεν επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις μας, όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν.

Αν όμως εκτός από τον ήχο, οι αρθρώσεις μας πονάνε και υπάρχει δυσκολία στην κίνηση, καλό είναι να απευθυνθείτε κάποιον ειδικό καθώς μπορεί να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό όπως λ.χ. οστεοαρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων).

3. Γουργουρίζει το στομάχι σας
Αν κάθε φορά που ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει έρχεστε σε δύσκολη θέση και τρώτε να σταματήσει αυτός ό ενοχλητικός ήχος, το μόνο που θα πετύχετε είναι να αποκτήσετε μερικά επιπλέον κιλά, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς η άποψη που επικρατεί, ότι γουργουρίζει η κοιλιά μας επειδή πρέπει να φάμε, δεν είναι απόλυτα σωστή.

Το γουργουρητό στην κοιλιά προέρχονται απο μετατοπίσεις αερίων στα έντερα και είναι μια φυσιολογική συνέπεια της πέψης. Πολλοί ωστόσο συνδέουν τους ήχους με την πείνα γιατί ακούγονται πιο έντονα όταν το στομάχι μας είναι άδειο.

Μια ακόμη εξήγηση του γουργουρητού είναι ότι ο οργανισμός μας «αντιλαμβάνεται» πότε πλησιάζει η ώρα για το φαγητό και έτσι το στομάχι αρχίζει να εκκρίνει τα απαραίτητα υγρά για την πέψη. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το γουργουρητό είναι ένας σπασμός του εντέρου που οφείλεται στην υπερκινητικότητά του και κάποιες φορές μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη σπαστικής κολίτιδας. Αν το γουργουρητό επιμένει και συνοδεύεται από εμετούς ή πόνο πρέπει να συμβουλευτείτε γαστρεντερολόγο.

4 .Ακούτε «γατάκια» στο στήθος
Αν έχετε συριγμό στην αναπνοή δηλ. τα λεγόμενα "γατάκια" στο στήθος, βήχα και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από άσθμα και για αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε πνευμονολόγο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται εποχικά ή να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Μπορεί επίσης να προκαλούνται μόνο μετά από έντονη προσπάθεια ή άσκηση. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του άσθματος περιλαμβάνει αντιισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, βρογχοδιασταλτικά αν τα συμπτώματα είναι έντονα, χορηγούνται εισπνεόμενα κορτιζονούχα φάρμακα. Εκτός από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων φαρμακευτικά, υπάρχει και η δυνατότητα απευαισθητοποίησης.

5. Ροχαλίζετε
Αν ο σύντροφός σας διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί από το ροχαλητό σας και ενώ κοιμάστε αρκετές ώρες, ξυπνάτε το πρωί κουρασμένοι και έχετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου.

Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι το ροχαλητό, και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το σύνδρομο αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες και κυρίως τους παχύσαρκους. Για να διαπιστώσετε αν σας απασχολεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα Εργαστήριο Μελέτης ΄Υπνου.

Όταν διαγνωστεί ότι πάσχετε από άπνοια του ύπνου, ο γιατρός θα σας συστήσει να χάσετε βάρος, αν έχετε επιπλέον κιλά και να φοράτε στον ύπνο σας μία ειδική μάσκα που εφαρμόζεται στο πρόσωπο και διευκολύνει την αναπνοή. Αν όμως η άπνοια οφείλεται σε κάποιο ανατομικό πρόβλημα, τότε ίσως χρειαστεί επέμβαση.

6.- Τριξίματα στα πόδια σας

Αυτό το είδος ήχου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως:

 • Μυϊκή κόπωση, καθώς και πιθανή συμφόρηση στα αιμοφόρα αγγεία και φθορά των αρθρώσεων στα γόνατα λόγω καταπόνησης.
 • Ανατομικά χαρακτηριστικά των συνδέσμων και του μηνίσκου τα οποία, παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζουν την κινητικότητα των ποδιών, προκαλούν έναν ήχο τριξίματος.
 • Μέρες γεμάτες εκτεταμένη κίνηση, ειδικά αν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τρίξιμο δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, όταν συνοδεύεται από πόνο ή πρήξιμο, είναι απαραίτητο να δείτε τον γιατρό σας.

Είναι σημαντικό να κάνετε έναν προληπτικό έλεγχο, αφού το τρίξιμο μπορεί να οφείλεται σε ρήξη συνδέσμων ή σε πρόβλημα με τον μηνίσκο, ή θα μπορούσε ακόμα και να αποτελεί σημάδι παρουσίας αρθρίτιδας.

7. Τρίξιμο στη γνάθο

Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει εξάρθρημα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε αρθρίτιδα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε βρουξισμό (τη συνήθεια του ασυναίσθητου τριξίματος των δοντιών), σε τερηδόνα ή σε μεγάλη ένταση στους μύες του προσώπου σας.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τρίξιμο των δοντιών.

8. Διάφοροι ήχοι στα αφτιά

Πολλές φορές το βουητό που παρουσιάζεται στα αφτιά εξαφανίζεται χωρίς να χρειάζεται αντιμετώπιση.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες ο ήχος παρουσιάζεται συνεχώς και δεν φεύγει εύκολα, συνιστάται να δείτε έναν ειδικό γιατρό. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή νόσο του εσωτερικού αφτιού.

9. Δυνατοί ήχοι τριξίματος όταν κοιμάστε ή όταν ξυπνάτε

Αυτού του είδους οι ήχοι του σώματος εμφανίζονται ξαφνικά. Γενικά, τείνουν να είναι σύντομοι και εξαιρετικά ενοχλητικοί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα.

10. Τρίξιμο στους ώμους

Σε αυτές τις περιπτώσεις το τρίξιμο μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, όπως:

 • Τενοντίτιδα, φλεγμονή στους τένοντες λόγω χτυπήματος ή υπερβολικής φθοράς και καταπόνησης.
 • Θυλακίτιδα, φλεγμονή του θύλακα ανάμεσα στο οστό και τον τένοντα του ώμου.
 • Ρήξη του στροφικού πετάλου στον ώμο.

11. Τρίξιμο στον αγκώνα

Το τρίξιμο στον αγκώνα μπορεί να αποτελεί σημάδι μηχανικών προβλημάτων στις αρθρώσεις και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

 • Κακή διατροφή, που επηρεάζει τη σύνθεση των οστών και των αρθρώσεων.
 • Τοπικές λοιμώξεις.
 • Μεταβολικές παθήσεις.
 • Τραυματισμοί λόγω ισχυρού χτυπήματος.
 • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και, παράλληλα, υπερβολικά πολλή σωματική δραστηριότητα με λανθασμένο τρόπο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν το τρίξιμο επιμένει για εκτεταμένη χρονική περίοδο και προκαλεί επίσης πόνο και φλεγμονή, συνιστάται να δείτε έναν γιατρό για να αναζητήσετε λύση.

12. Ήχοι του σώματος: Λαιμός

Οι ήχοι στον λαιμό μπορεί να δείχνουν κάτι πιο σοβαρό από ό,τι νομίζετε. Μερικές φορές μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα νευρολογικών διαταραχών που επηρεάζουν τους ιστούς, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Πέρα από αυτό, οι ήχοι στον λαιμό μπορεί επίσης να οφείλονται στην ανάπτυξη του θυρεοειδούς χόνδρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις τελικά θα σταματήσετε να ακούτε τους ήχους και η διαταραχή θα εξαφανιστεί από μόνη της.

Μην ξεχνάτε ότι, αν οι ήχοι του σώματος συνοδεύονται από φλεγμονή ή πόνο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη συμβουλή ειδικού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, συνιστούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αποφύγετε την αυτοθεραπεία και την αυτοδιάγνωση.

10/01/2023