ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ SMS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ...

2021-03-03

Πιο σκληρό γίνεται το lockdown από το πρωί της Τρίτης έως τις 16 Μαρτίου, μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Από αύριο θα ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις, μετά τις αλλαγές σε συγκεκριμένους κωδικούς που στέλνουν με SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους στο 13033. Στην πράξη, στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από αύριο το πρωί στις 6 έως και τις 16 Μαρτίου στις 6 πμ θα ισχύουν τα εξής:

Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά στην μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται είτε μόνο εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως δύο χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Για τον κωδικό 6 που αφορά σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί κανείς δηλαδή σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του και να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι κατά τον έλεγχο των πολιτών που έχουν στείλει το μήνυμα με τον κωδικό 4 για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα, όπως είπε, εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

O νέος χάρτης

Eπίσης, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: 

Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, 'Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 

Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που σημειώθηκε στην Ελασσόνα.

Δείτε E Δ  Ω  το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα 

03-3-2021/18:50