ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ (ΦΩΤΟ)

2023-04-17

Την Μεγάλη Παρασκευή (14.4.2023) το πρωί, στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (παλαιά Μητρόπολη) Γιαννιτσών τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού της Μ. Παρασκευής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. 

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, εκ των εφημερίων του ι. ναού ο προϊστάμενος και Υπεύθυνος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως, Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, ο Πρεσβύτερος Γεώργιος Γιαπατζής και οι διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως Κωνσταντίνος και Θεόφιλος.

Μετά την είσοδο του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πνευματικό τον π. Γεώργιο Γιαπατζή, Πτυχιούχο Θεολογίας και Φυσικής, τονίζοντας ότι η ημέρα της Μ. Παρασκευής είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τον σκοπό αυτόν, επειδή ο Εσταυρωμένος αποτελεί το μεγαλύτερο πρότυπο φιλανθρωπίας. Προέτρεψε δε τον χειροθετούμενο να έχει πάντοτε τον Εσταυρωμένο ενώπιόν του κατά την διακονία του ως πνευματικός, προκειμένου να οικονομεί με επιείκεια τους ανθρώπους, διότι, όπως τόνισε, ο σημερινός άνθρωπος δεν αντέχει άλλα φορτία. 

Έχει μεγάλο φορτίο επάνω του. Έτσι ως πνευματικός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρότυπο του Εσταυρωμένου, ώστε να αποφεύγει την άκρα αυστηρότητα αλλά και την υπερβολική επιείκεια. Να ακολουθεί την μέση οδό, που είναι και η οδός της Ορθοδοξίας.Στην συνέχεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο τονίζοντας ότι ο διάβολος προσπάθησε να δυσφημίσει τον Χριστό μέσω του ατιμωτικού σταυρικού θανάτου. 

Όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Από τότε ο Σταυρός του Χριστού έχει μεγάλη τιμή. Δεν είναι το καταραμένο όπλο του διαβόλου, αλλά είναι τρόπαιον του Χριστού, σημείον θριάμβου του Χριστού και ταυτίζεται με τον Χριστό. Χρησιμοποίησε μάλιστα συγκεκριμένα αγιογραφικά παραδείγματα ο Σεβασμιώτατος για να δείξει ότι ο Σταυρός αποτελεί πλέον τίτλο τιμής και καύχημα των πιστών. Και εμείς όλοι, κατέληξε, για να είμαστε μαθητές του Χριστού, πρέπει να άρουμε τον σταυρό μας.

 Ο σταυρός ενός ανθρώπου μπορεί να είναι μια αρρώστια σωματική ή μια ψυχική αρρώστια, η αμαρτία, ή άλλα πράγματα, όπως η περιφρόνηση των άλλων, η οδύνη κ.λπ. Αυτόν τον σταυρό πρέπει να τον φέρουμε με πόθο, χωρίς να διαμαρτυρόμαστε στον Θεό. Σήμερα που έχουμε πολλές ανάγκες και μας απειλούν πολλοί κίνδυνοι -και την πατρίδα μας και εμάς προσωπικά- πρέπει να στηριχθούμε στον Σταυρό του Κυρίου που είναι ανίκητος.

Παρέστησαν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ >>> https://photos.app.goo.gl/1wUC2n4dVLeoqTTS9

17/4/2023