ΑΝΤ-ΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ: ‘’ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΠΑΡΑΓΓΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ’’!!

2022-10-03

Να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές σπαραγγιών της Αλμωπίας, ζήτησε εκ νέου ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Θετική διαγράφεται η προοπτική αποζημίωσης των παραγωγών σπαραγγιών της Αλμωπίας, μετά τη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή με τον ΥΠ.Α.Α.Τ. Γεώργιο Γεωργαντά καιτον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε την άμεση οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, που είδαν να καταστρέφονται τα πλαστικά επικάλυψης, στις καλλιέργειες σπαραγγιού, από το ακραίο φαινόμενο του «αεροχειμάρρου», στις 8 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, οι ζημιές αφορούν σε 3.618.5 στρέμματα ενώ με βάση την τρέχουσα τιμή των πλαστικών επικάλυψης, προς 4,34 ευρώ το κιλό, το συνολικό κόστος των υλικών αυτών ανέρχεται σε 785.392,44. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ζήτησε συνολικό ποσό αποζημίωσης 857.403,12 ευρώ, συνυπολογίζοντας τα ημερομίσθια που απαιτούνται, προς 35 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών. Από τον απαραίτητο καταμερισμό προκύπτουν περίπου 237 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο κ. Τζαμτζής απέστειλε στους κυρίους Γεωργαντά και Τριαντόπουλο πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των πληγέντων καλλιεργητών.

Οι δύο Υπουργοί αντιμετώπισαν θετικά το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κατανοώντας ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί ο κύκλος παραγωγής σπαραγγιών, ενδεχόμενο που θα προσέθετε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, στα ήδη υπάρχοντα. 

Η αναδιάρθρωση είναι δικαίωμα όλων των αγροτών. Προτάσεις του Δάνη Τζαμτζή προς τον Υπ.Α.Α.Τ.

Από φέτος θα πρέπει να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών και ασφαλώς θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους. Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι στην Πέλλα οι αγρότες δεν εντάσσονται σε συνεταιρισμούς, έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, όταν μεγάλοι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν, υπό το βάρος σκανδάλων, χωρίς μάλιστα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ο Αντιπεριφερειάρχης παρέθεσε στοιχεία, περιόδου 2019 - 2020, σύμφωνα με τα οποία η Πέλλα, παράγει το 52% του συμπύρηνου ροδάκινου, το 37% των βερίκοκων και το 67% των κερασιών, πανελλαδικά.

Φέτος όμως τα συμπύρηνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα κέρδη, καθώς υπήρξε μεγάλη προσφορά προϊόντος, βοηθούντος του καιρού, ενώ ταυτόχρονα η έλλειψη εργατικών χεριών μείωσε την δυνατότητα απορρόφησης και αξιοποίησης της παραγωγής, από τα εργοστάσια. Ο κ. Τζαμτζής επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος όσων συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όταν όσοι ξερίζωναν συμπύρηνα, ξαναφύτευαν συμπύρηνα.

Προτείνει, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης να συνδυασθεί με αγρανάπαυση. Για 5 - 7 χρόνια, όση είναι η περίοδος της ΚΑΠ, να συνδυασθεί το ξερίζωμα με μονοετείς καλλιέργειες, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλίανθος που θα συμβάλουν, επιπλέον, στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της ακρίβειας.  

03/10/2022